I dag var det meningen att statsöverhuvuden från ett tjugotal länder skulle ha samlats på den historiska semesterorten Jalta på Krimhalvön i södra Ukraina, där Stalin, Churchill och Roosevelt i slutskedet av andra världskriget möttes för att göra upp om Europas framtid.
Dagens östeuropeiska toppmöte skulle bli en fjäder i hatten för Ukrainas president Viktor Janukovytj. Men presidenterna i Tyskland, Österrike, Italien, Kroatien, Estland, Slovenien, Bulgarien och Tjeckien meddelade att de inte tänkte komma. Litauens president funderade fortfarande när ukrainska utrikesministeriet på kort varsel ställde in mötet.
Mötet ska i stället hållas vid ett “senare tillfälle”. Om det tillfället någonsin kommer är osäkert så länge Ukrainas förra premiärminister Julia Tymosjenko sitter fängslad.
– Det här är den starkaste markeringen från EU-ländernas sida mot Ukraina någon gång, säger medieanalytikern Diana Dutsyk i Kiev.
I oktober förra året dömdes Tymosjenko till sju års fängelse för “maktmissbruk”. De flesta bedömare är överens om att domen är politiskt motiverad, och EU har varnat Ukraina för att de länge diskuterade överenskommelserna om politiskt och ekonomiskt närmande inte kommer att undertecknas så länge Tymosjenko är bakom galler.
Även sommarens EM i fotboll, som arrangeras av Polen och Ukraina, har nu hamnat i skuggan av Tymosjenkoaffären. Flera europeiska politiker, med Tysklands Angela Merkel i spetsen, har hotat att bojkotta matcherna som spelas i Ukraina.
Det politiska livet i Ukraina har stora drag av dokusåpa, med slagsmål, smutskastning och korruption, men även med ukrainska mått mätt är sensationerna kring Tymosjenko ovanligt många.
När Tymosjenkos advokater hävdar att hon är nästan invalidiserad på grund av svåra ryggsmärtor publicerar en regeringsnära webbplats en övervakningsfilm från Tymosjenkos cell. I filmen, som kanske är äkta, ser Tymosjenko ut att kunna gå utan svårighet – men lägger sig blixtsnabbt på britsen när dörren är på väg att öppnas.
När Tymosjenko erbjuds vård vägrar hon, eftersom hon inte litar på statens läkare. När hon förs till sjukhus mot sin vilja hävdar hon att hon blivit slagen på vägen dit, och inleder en hungerstrejk. I parlamentet stoppar hennes partikamrater alla beslut genom att ockupera talarstolen. Till slut går hon med på att avsluta hungerstrejken om hon får en tysk läkare.
– Folk börjar uppfatta det hela som en show, säger Diana Dutsyk.
Trycket från väst ställer regeringen inför ett svårt val. Om Tymosjenko släpps fri nu blir det uppenbart för alla att även fängslandet förra året var ett politiskt beslut. Men om hon inte släpps riskerar alla kontakter med EU att frysas.
Inte heller oppositionens roll i det politiska skådespelet är helt klart. Inför höstens parlamentsval har stora delar av oppositionen enats om ett gemensamt toppnamn: Arsenij Jatsenjuk, en rival till Tymosjenko. Så länge Tymosjenko sitter i kvinnofängelset i Charkiv är fältet fritt för honom. Därför spelar även delar av oppositionen för gallerierna när de kräver att Tymosjenko släpps fri.
Mer på temat:
Ett svar på ”Dokusåpa på kvinnofängelset”
Tymosjenko själv protesterar mot hur hon behandlas genom att hungerstrejka. Hon uppger också att hon har misshandlats av fängelsepersonal i samband med att hon mot sin vilja fördes till ett sjukhus förra veckan. Då publicerades även bilder på henne som visar att hon har blåmärken på armen och magen.