Rysslands mest kända antikorruptionskämpe och regimkritiker, advokaten Aleksej Navalnyj, hotas av tio år i fängelse för ett brott som allt att döma överhuvudtaget aldrig har ägt rum. Navalnyj åtalades i går för virkesförsingring. Han får inte lämna Moskva, och åtalet mot honom i en påstådd “mångmiljonhärva” var första nyhet i huvudnyhetssändningen i stats-tv.
Allt tyder på att makthavarna i Ryssland till slut fattat beslutet att tysta den jobbiga och populära bloggaren och antikorruptionskämpen Aleksej Navalnyj, på ett eller annat sätt. Redan på måndagen var han kallad till åklagarmyndighetens förundersökningskommitté för att ta emot åtalet. Många befarade att han skulle häktas direkt, och pressuppbådet utanför byggnadens huvudingång var enormt. Men Navalnyj kom ut efter en kort stund. Det enda besked han hade fått var att han skulle komma tillbaka på tisdagen.
Det är oklart varför åtalet sköts upp, men i går fick Navalnyj till slut veta vad han anklagas för. Fallet kring det statsägda skogsbolaget Kirovles i Kirovregionen är tre år gammalt och har tidigare utretts och lagts ner i flera omgångar.
När myndigheter på lägre nivå har kommit fram till att Navalnyj inte har begått något brott har ärendet varje gång lyfts till en högre nivå där en ny utredning har inletts. Den senaste förundersökningen lades ner i april.
I början av juli skällde Aleksandr Bastrykin, chef för Rysslands centrala brottsundersökningskommission, offentligt ut sina underlydande för att de låtit Navalnyj slippa åtal, och i går kallades Navalnyj alltså till åklagarmyndigheten där han fick veta att han nu åtalas för ett nytt, allvarligare brott mot Kirovles.
Tidigare handlade anklagelserna om att Navalnyj som rådgivare till guvernören i Kirovregionen 2009 skulle ha tvingat chefen för skogsbolaget att sälja timmer till ofördelaktiga priser, vilket skulle ha lett till en förlust på motsvarande 250 000 kronor. Guvernören Nikita Belych har slagit fast att bolaget inte har lidit någon sådan förlust.
Nu hävdar åklagarmyndigheten i stället att Navalnyj i maskopi med skogsbolagets chef förskingrat alla pengar från skogsbolagets planerade försäljning av timmer mellan maj och september 2009, motsvarande 3,4 miljoner kronor. Detta trots att huvuddelen av de ”saknade” pengarna i god ordning betalats till skogsföretagets konto, vilket framgår av åklagarämbetets egna utredningar.
Formellt handlade anklagelserna tidigare om att Navalnyj i sin egenskap av rådgivare åt guvernören skulle ha rekommenderat att Kirovles säljer virke till aktiebolaget VLK, som i sin tur sålde virket vidare med vinst. Denna vinst var 1,2 miljoner rubel (250.000 kronor). Brottsutredningen inleddes bara några veckor efter det att Navalnyj i november 2010 avslöjat en stor korruptionshärva kring oljebolaget Transneft.
Till en början handlade det alltså om en vinst på 1,2 miljoner rubel som chefen för Kirovles, Vjatjeslav Opalev, hävdade att hans bolag gått miste om, eftersom han hade följt Navalyjs råd och sålt virke för billigt. Ingen hävdade att Navalnyj själv skulle ha tjänat något på att Kirovles använde en mellanhand i virkesförsäljningen.
Nu har Opalev plötsligt förvandlats från brottsoffer till medbrottsling. Enligt det nya åtalet var Navalnyj, Opalev och bolaget VLK:s chef Ofitserov i maskopi när beslutet att använda VLK som mellanhand fattades.
Och nu är det alltså inte bara den hypotetiska vinsten på 1,2 miljoner rubel som Kirovles hävdas ha blivit av med, utan hela bokföringsvärdet på virkesförsäljningen under perioden 15.4.2009 – 30.9.2009, det vill säga 16.165.826 rubel och 65 kopek. Detta trots att tidigare brottutredningar med all tydlighet visat att 14.785.994 rubel och 66 kopek av dessa pengar betalats in till Kirovles. De saknade pengarna, 1.221.893 rubel och 87 kopek (ungefär 250.000 kronor) utgör som sagt bolaget VLK:s lagliga affärsvinst. Ingen har kunnat visa att Navalnyj skulle ha fått ett enda öre av pengarna.
Trots detta åtalas Navalnyj nu alltså för förskingring av hela summan på 16 miljoner rubel. Anklagelserna låter ungefär lika trovärdiga som när Michail Chodorkovskij dömdes till 12 års fängelse för att ha stulit all olja hans bolag producerade under fem års tid – trots att han redan hade dömts till åtta års fängelse för att ha betalat för lite skatt för samma olja.
Maxstraffet för brottet som Navalnyj nu anklagas för är tio år i fängelse. Navalnyjs advokat Vadim Kobzev har inte mycket hopp om att Navalnyj skulle kunna frias av domstolen. Så här säger han till tidskriften New Times:
– Redan från början såg saken helt osannolik ut, och nu har den ännu mindre med verkligheten att göra. Brottsrubriceringen som används nu är betydligt tyngre, den kan ge fängelse i 10 år. Och hör här: jag känner inte till ett enda fall i rysk rättspraxis, där någon som åtalats med den brottsrubriceringen och inte erkänt sig skyldig skulle ha klarat sig med villkorlig dom. Och Navalnyj erkänner sig inte skyldig. Därför finns alla möjligheter att han döms till sisådär sju år. Ovillkorligt.
När Aleksej Navalnyj åtalades förra gången, för ett år sedan, sade han följande när jag intervjuade honom för Sydsvenskan:
Vad tror du kommer att hända i slutändan?
– Det är ganska uppenbart för mig att förundersökningsledaren kommer att vänta på direktiv. Om det kommer politiska direktiv uppifrån, så sätter de mig på kåken, om man ska uttrycka det enkelt. Blir det inga direktiv, då faller åtalet i bitar av sig självt.
Är risken stor att du hamnar bakom galler, som du ser det?
– Jag har svårt att bedöma sannolikheten räknad i procent. Det här är en märklig situation för mig. Ju bättre jag lyckas i arbetet mot korruptionen, desto jobbigare tycker de att jag är. Det i sin tur ökar risken för att jag hamnar i fängelse.
Den ryska rättspraxisen skiljer sig något från det svenska även rent formellt. Att åtal har väckts mot Navalnyj betyder inte att förundersökningen är avslutad. Det är nu den tar fart, och först om några månader väntas åklagarmyndigheten skicka handlingarna till en domstol. Medan förundersöknignen pågår får inte Navalnyj lämna Moskva, så det blir inte någon semesterresa för honom i sommar – och kanske inte på några år därefter heller.
Detta har hänt:
- 16.11.2010 Aleksej Navalnyj avslöjar en korruptionshärva i oljebolaget Transneft.
- 9.12.2010 Åklagarmyndigheten i Kirovregionen inleder en förundersökning mot Navalnyj som hävdas ha “utövat påtryckningar” på chefen för Kirovles för att denne ska sälja timmer genom bolaget VLK.
- 28.1.2011 Förundersökningen läggs ner på lokal nivå.
- 3.3.2011 Förundersökningen har flyttats upp i hierarkin och läggs ner på regional nivå.
- 10.5.2011 Ärendet har flyttats till riksnivå. Centrala åklagarämbetets brottsundersökningskommission i Moskva väcker åtal mot Navalnyj och skickar ärendet till utredning i Kirovregionen.
- 10.4.2012 Åtalet läggs ner av distriktsåklagarmyndigheten i Kirovregionen eftersom brott inte har begåtts.
- 28.5.2012 Navalnyj skriver på sin blogg att han nu fått officiell bekräftelse på att åtalet läggs ner, och publicerar brevet han fått.
- 29.5.2012 Centrala brottsundersökningskommissionens talesman Vladimir Markin meddelar att ärendet återupptas och nu skickas för ny utredning till Volgaregionens åklagarmyndighet, snäppet över distriktsåklagarmyndigheten alltså. Grunderna till beslutet hemligstämplas.
- 5.7.2012 Centrala brottsundersökningskommissionens chef Aleksandr Bastrykin skäller offentligt ut sina underlydande för att de låtit Navalnyj slippa åtal.
- 30.7.2012 Aleksej Navalnyj kallas till centrala brottsundersökningskommissionen för att ta emot åtalet. Väl där får han veta att han ska komma tillbaka nästa dag. Eventuellt vill makthavarna ge honom ytterligare en chans att lämna landet.
- 31.7.2012 Aleksej Navalnyj kallas återigen till centrala brottsundersökningskommissionen och åtalas nu för förskingring av 16.165.826 rubel och 65 kopek.
Mer på temat:
- Navalnyj: ”Visst är jag en rysk nationalist”
- Rysk örn med dubbel huvudvärk
- Sydsvenskan – Ledande regimkritiker riskerar tio års fängelse
- TT/DN – Rysk regimkritiker inför rätta
- RFE/RL – Navalny Vs. Bastrykin: Head Games And Power Plays
- NYT – Russia Charges Anticorruption Activist With Embezzlement in Plan to Steal Timber
- Алексей Навальный – Как я украл весь лес
- New Times – «Мы получили совсем другое уголовное дело»
- Intervju med Navalnyj på TV Dozjd
- OpenSpace.ru – Офицеров: «Голосовать за Навального я готов. А вот сидеть за него – не готов»