Olyckor, katastrofer och kriser inträffar bara i utlandet. Här hemma är allt bra och blir bara bättre. Så såg världen ut i sovjetiska tv-nyheter, och ungefär så borde den se ut också nu, enligt den ryske parlamentarikern Oleg Michejev.
Michejev, som representerar partiet Rättvisa Ryssland, har själv tagit fram ett lagförslag med titeln “Skydd av befolkningen mot information”. Förslaget går ut på att högst 30% av sändningstiden i tv ska tillåtas innehålla negativ information. Resten av tiden ska det vara glada nyheter i rutan, i annat fall bör de ansvariga straffas med fängelse i två till sex år, anser Michejev.
– Som det är i dag står inte befolkningen ut med den negativa information som sänds ut. Reportage från ställen där katastrofer ellet terrordåd har inträffat som visar närbilder på sönderslina människor skadar folks psyken. Det grundläggande kravet i lagförslaget är inte att man ska införa censur, det handlar om att skydda folk mot svartmålningen i massmedier. Man måste informera befolkningen, men inte gotta sig i blodiga detaljer, säger Michejev till tidningen Izvestija.
Det styrande partiet Enade Ryssland verkar vara positivt inställt till initiativet.
– Det är rätt inriktning, men Enade Ryssland kan komma att lägga fram ett tydligare och mer konkret lagförslag. Människorna ska informeras utan scener av våld och skräck, säger parlamentarikern Dmitrij Ananjev från Enade Ryssland till samma tidning.
I en kommentar på radiostationen Echo Moskvy föreslår journalisten Matvej Ganapolskij att Michejevs verksamhet begränsas till högst 30% av lagförslagen i parlamentet. Han ser också vissa metodologiska problem vid införandet av Michejevs förslag:
Тут первая мысль, которая приходит: вот новость о существовании этого законопроекта – это позитив или негатив?
Вроде позитив, потому что граждане России должны знать правду о своём парламенте – какие законы он предлагает и почему представляет реальную угрозу для своей собственной страны.
Но с другой стороны, узнав правду, сразу портится настроение и падает производительность труда. Вот вам и негатив.
Второй вопрос – это кто будет определять позитивную и негативную новость. Если комиссия каких-то мудрецов, то покажите мне их, буду рад познакомиться – это позитив. Но если они из кремлёвской администрации, то не надо, я этих мудрецов уже давно знаю – тут полный негатив.
Första tanken som dyker upp här är: nyheten om att det här lagförslaget existerar – är det en positiv eller negativ nyhet?
Nog är det positivt, för Rysslands medborgare bör känna till sanningen om sitt parlament, vilken sorts lagar det lägger fram och varför det är ett reelt hot mot sitt eget land.
Men å andra sidan, när man väl har fått reda på sanningen blir man nedstämd och produktiviteten minskar. Här har ni något negativt.
Och en annan fråga – vem är det som ska bestämma vilken nyhet som är positiv och vilken som är negativ? Om det är är en kommission av någon sorts vise män, så visa upp dem, jag vill gärna träffa dem – det skulle vara positivt. Men om det är administrationen i Kreml, då vill jag slippa, dessa vise män känner jag till sedan länge – det är helt negativt.
De vise männen i Kreml hade sagt sitt redan innan lagförslaget lades fram. I veckan förklarade Putins pressekreterare Dmitrij Peskov att han absolut inte vill att staten ska styra massmedierna:
Давайте не будем диктовать СМИ, что показывать. Давайте скажем, что нельзя показывать по закону, запретим, а все, что мы не запретим, пусть они показывают.
Låt oss inte diktera för massmedierna vad de ska visa. Låt oss säga vad man inte får visa enligt lag, det förbjuder vi, och allt som vi inte förbjuder, låt dem visa det.
Ridå.
Jo förresten. Häromveckan skrev den respekterade affärstidningen Vedomosti att banken Nomos anklagar parlamentsledamoten Michejev för att ha försnillat en kredit på 172 miljoner rubel, medan konkurrerande Promsvjazbank anklagar honom för att ha försökt lura till sig ytterligare 2 miljarder rubel.
Den aktuella artikeln faller säkerligen inom kategorin “negativ information” som befolkningen behöver skyddas mot med hjälp av det nya lagförslaget.