Hårda bud i Moskva

Demonstrationen mot Putin i Moskva dagen före hans inauguration blev betydligt större än i alla fall jag hade förväntat mig. Arrangörerna hade fått tillstånd för 5.000 personer, polisen hävdar att deltagarna var 8.000 och arrangörerna talar om 80.000. Att polisens siffra även denna gång är på tok för låg framstår tydligt när man tittar på bilderna från demonstrationen. Det verkliga antalet deltagare kan ha legat kring 40.000 – 50.000.

Men framför allt blev tillställningen mycket våldsammare än någon demonstration i Ryssland på länge. Det förekom våld även från demonstranternas sida, men i huvudsak var det polisen som stod för det grova och till stor del oprovocerade våldet. Ändå hävdade Putins talesman Dmitrij Peskov efteråt att polisen agerat “mjukt” och att han personligen gärna hade sett att de tagit hårdare tag. Sammanlagt var det minst 400 demonstranter som greps, enligt demonstranters egna beräkningar hela 650.

Protestmarschen följde samma väg som marschen den 4 februari där jag själv var med: från Oktobertorget till Bolotnajatorget (Träsktorget). Den gången var det tjugo grader kallt, nu svettades kravallpoliserna under sin tunga skyddsutrustning. Bolotnajatorget är egentligen en mellanstor park på en ö i Moskvafloden, några hundra meter från det berömda Huset vid kajen och alldeles intill Kreml.

En rekordstor polisstyrka och även militära styrkor hade mobiliserats för att stoppa demonstranter från att avvika från den godkända rutten. Det var känt att en del deltagare vill marschera vidare mot Kreml över Bolsjoj kamennyj most (Stora stenbron), och här stod kravallpolisen i tre led. Av någon anledning, kanske eftersom demonstranterna var betydligt fler än väntat, uppstod det en propp precis vid avspärrningen.

Under kanske en kvart, kanske mer, kunde en grupp demonstranter varken röra sig framåt eller bakåt, och till slut uppmanade vänsterfrontens Sergej Udaltsov alla att sätta sig ner på gatan och sitta kvar. En av dem som satte sig framför poliskedjan var den vid det här laget världskände antikorruptionsaktivisten Aleksej Navalnyj.

Det är oklart hur våldet började, men det är uppenbart att det bland demonstranterna fanns en grupp bråkmakare. Man kan ju undra vilka de var. Polisen verkar i alla fall inte ha haft någon klar strategi – video från platsen visar hur grupper av kravallutrustade poliser stormar in i folkmassan och slår vilt med batongerna. De viktigaste oppositionsledarna greps givetvis, däribland Aleksej Navalnyj, Sergej Udaltsov och Boris Nemtsov. Det minsta de kan vänta sig är 15 dygn i arresten.

Man kan undra sig vad de hade tänkt sig att de skulle uppnå genom att försöka marschera mot Kreml. Huvuddelen av demonstranterna ville inte storma några barrikader, och många av arrangörerna till de tidigare stora demonstrationerna hade redan i förväg hoppat av. Desto mer imponerande är det att tiotusentals Moskvabor ändå mötte upp.

Ryska stats-tvs huvudnyhetssändning Vremja visade på söndagskvällen en förvånansvärt balanserad rapport om demonstrationen som slutade i våldsamma sammandrabbningar. Även om hela skulden för våldsanvändningen givetvis lades på “oppositionens provokationer” fick flera företrädare för oppositionen faktiskt komma till tals och berätta varför de protesterar. Även Aleksej Navalnyj, vars namn i vanliga fall aldrig förekommer i stats-tv, nämndes vid namn och visades sittande på gatan framför polisbarrikaden.

Därefter fick andra oppositionsrepresentanter som partiet Jablokos ordförande Sergej Mitrochin och Rättvisa Rysslands ganska regimkritiska parlamentsledamot Gennadij Gudkov ta avstånd från “provokatörer” som ställde till bråk vid det som skulle varit en fredlig demonstration. Frågan är om inte Udaltsov och Navalnyj med sin märkliga sittstrejk misskrediterat både sig själva och hela idén med fredliga massdemonstrationer.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

25 svar på ”Hårda bud i Moskva”

“Man kan undra sig vad de hade tänkt sig att de skulle uppnå genom att försöka marschera mot Kreml.”

Sannolikt försökte de på det sättet rädda ansiktet inför många av sina egna kärnanhängare som inte längre tycker det är acceptabelt att förnedras av makthavarna gång på gång i samband med de utdragna förhandlingarna om att få demonstrationerna sanktionerade. Åtminstone Udaltsov hade tydligt sagt tidigare att man inte längre skulle acceptera Träsktorget som demonstrationsplats, och trots detta var det var han nu officiellt gjorde. Många såg uppenbarligen det som ett svek från en tidigare principfast oppositionsledare som på Twitter närmast tvingades antyda att man hade mer än Träsktorget som ambition inför söndagen. Motsvarande gäller Navalnyj som länge tycktes tveka och som fick utstå många kritiska kommentarer i bloggen och på Twitter efter att han till slut uppmanade sina anhängare att återigen komma till Träsktorget.

Typiska kommentarer:

“Вы разочаровываете, Алексей :( что с вами сделали в приёмнике? где тот бесстрашный человек из 5 декабря?”

och

“Сколько можно “митинговать на Болотной площади”? Жулики ведь в открытую уже смеются.”

Egentligen är jag inte förvånad över Udaltsovs agerande, han sade väl från början att han ville till Manegetorget. Navalnyj förvånar något mer. Jag tror att deltagandet sittdemonstrationen åtminstone från hans sida var en spontan reaktion eftersom demonstranterna inte lyckades ta sig framåt. Vi får väl se vad han säger när han kommer ut om två veckor.

Jag vet förresten inte om jag kan hålla med om att Vremja-sändningen var särskilt balanserad. Visserligen hade man med en intervju med Udaltsov, som fick förklara varför folk är missnöjda och demonstrerar, men Mitrochin fick ju vara med bara för att han starkt kritiserade organisatörerna och slutklämmen i reportaget var att dra likhetstecken mellan söndagens demonstration i Moskva och de våldsamma kriminella kravallerna i London sommaren 2011 – vilket naturligtvis är fullständigt orimligt.

Man upprepade också ett påståendet om att 27 personer skadades vid dagens sammandrabbningar och att 20 av dem var poliser. Det låter inte särskilt troligt med utgångspunkt i de videobilder jag har sett såvida man inte räknar varenda polis som fick motta något enstaka slag eller fick något föremål kastat på sig samtidigt som man bara räknar demonstranter som fick föras iväg med ambulans för akutvård.

Tja, visst var inslaget skevt, precis som du skriver. Men det var ändå FÖRVÅNANSVÄRT balanserat, med tanke på vad man hade kunnat vänta sig. Och det var faktiskt det första nyhetsinslaget i Vremja, efter rubrikerna. Jag gissar att man här såg en chans att utmåla demonstranterna som löjliga bråkstakar, och då tog man chansen.

Men det som är speciellt intressant är att man nämnde och visade Navalnyj. Undrar om statsettan gjort det någon gång innan? Kanske när han satt i en fontän på Pusjkintorget? Det passar ju bra att visa honom i smått löjliga sammanhang. Men trots att de aldrig egentligen berättat vem han är tycker de att det räcker att kalla honom för “Navalnyj”, utan vidare förklaring. :-)

Det verkar finnas två huvudsakliga versioner till orsaken bakom sammandrabbningarna mellan polisen och demonstranterna (förutom det direkt utlösande genombrottsförsöket av gruppen av provokatörer). Makthavarna och en del andra som är kritiska till Navalnyj, Udaltsov & Co hävdar:

1. Att dessa organisatörer av demonstrationen inte hade som avsikt att gå till Träsktorget utan försökte leda demonstrationen vidare mot Kreml. (Det låter inte helt osannolikt i mina öron, men jag har heller inte sett några fakta – såsom videoklipp med uppmaningar – som direkt talar för det).

De som försvarar demonstranterna och deras ledare hävdar i stället att:

2. Polisen av någon anledning genom onödiga avspärrningar inte släppte in folk på Träsktorget (i rimlig takt) och medvetet orsakade trängsel. Den sittande protesten ska enligt denna version ha varit en protest mot just detta.

Jag är högst osäker på om polisen verkligen ville orsaka trängsel. Det kan lika gärna ha varit en följd av inkompetens samt större mängd demonstranter än väntat som orsakade proppen.

Jag var inte där, men jag läste Twitter från platsen och lyssnade Kommersant FM:s direktsändning med telefonintervjuer av bland andra Nemtsov precis när detta hände, och det var uppenbart att demonstranterna i alla fall uppfattade det som om polisen inte släppte dem fram till Bolotnajatorget i tillräckligt snabb takt. De var redan från början frustrerade eftersom säkerhetskontrollen denna gång tog orimligt lång tid.

Undrar om det finns andra länder där man rutinmässigt har säkerhetskontroll med metalldetektorer vid ingången till ett demonstrationsområde? Israel, kanske?

Ja, och frågan är om man även hade metalldetektorer vid Poklonnaja Gora, eller om det bara är oppositionella demonstrationer som måste “skyddas”.

Fast det är klart, vid Poklonnaja var ju ingen demonstration utan bara en “kulturell happening” som inte behövde godkännas av myndigheterna…

Kreml lär sig av sina misstag. Udaltsov och Navalnyj klarar sig med tusen rubel i böter var. Inga martyrer i arresten denna gång.

Jag tror det kan ha varit ett misstag (ur Kremls perspektiv) att släppa honom fri så snabbt den här gången. Protestvågen tycks ju inte ha avstannat helt ännu och Navalnyj kan nog blåsa nytt liv i den nu. Han uppmanade precis i sin Twitter “alla” att ta sig till Kitaj-Gorod, där aktivister tydligen ämnar övernatta.

Noterar f ö att en av Putins första åtgärder efter återkomsten till presidentposten är en ordentlig flört med nationalistiskt sinnade grupper: http://lenta.ru/news/2012/05/07/exam/ Nästan så att Putin tycks vara värre nationalist än Navalnyj…

I detta nu omringades torget av kravallpolis och nästan alla greps. Nu var det nog slut på det roliga. Förevändningen var att torget skulle städas, repareras, målas om osv. Livesändningar finns här: http://peremen.me/publ/4-1-0-37

Mindre grupper av aktivister fortsätter just nu en kringflackande protest. Navalnyj och Udaltsov har precis släppts och ska försöka ansluta. Fortsättning följer uppenbarligen… Livesändningar finns på samma länk som tidigare. Jag bevittnade i livesändning hur först en polisofficer kom fram för att be “demonstranterna” flytta sig från torget vid Kitaj Gorod. I samma ögonblick omringade kravallpolis torget och grep mycket snabbt nästan alla som var där (kanske uppåt ett hundratal) trots att ingen bröt mot någon lag. De fick ingen chans att flytta på sig frivilligt.

Även Ksenia Sobtjak är uppenbarligen gripen nu. Endast Ilja Ponomarjov, omringad av OMON-poliser håller ställningarna med hjälp av sin deputat-immunitet.

Dmitrij Gudkov tycks dock precis ha blivit gripen och satt i samma polisbuss som Sobtjak. Så mycket var hans deputerade-immunitet tydligen värd… http://twitter.com/#!/gudkovd . Samtidigt medelar Udaltsov i sin Twitter att han snart återansluter till protesterna, trots att han mår dåligt.

Nu greps Navalnyj precis för fjärde gången (jag tappar snart räkningen) inom loppet av dryga två dygn, när kravallpolisen ånyo anföll och grep samtliga av de fredliga “demonstranterna” som trots polisens trakasserier vägrar ge upp (nya samlingspunkter uppstår så snart föregående upplösts av polisen).

Nej jag har inte skaffat någon Twitter ännu och det går ju bra att “twittra” här i din blogg vid behov… :) Alla som är intresserade av sånt jag kommenterar läser ju den här bloggen.

Nyss fick både Navalnyj och Udaltsov 15 dygns fängelse var för att de inte gillar Putin. Kreml har med andra ord insett att de trots allt gör säkrast i att låsa in dessa två herrar så länge som möjligt.

Stängt för kommentering.