Ryska författare går i täten

Precis när den ryska proteströrelsen har dödförklarats får den nytt liv och ny form.

På söndagseftermiddagen samlades moskvabor vid Pusjkinstatyn intill huvudgatan Tverskaja för att träffa några av landets bästa och populäraste författare, och för en liten promenad längs Bulevardringen bort till parken vid Tjistye prudy, där en rysk variant av Occupy Wall Street sedan en vecka pågår under namnet Occupy Abay. Abay är den kazakiska poeten Abaj Qunanbajuly som står staty i parken.

Den 7 maj, dagen för Putins invigningsceremoni, var centrala Moskva i belägringstillstånd och fyllt med kravallpoliser. Oppositionsmanifestationer var förbjudna, och folk som vågade sig ut på stan greps till och med på kaféer om de såg ut som om de kanske tänkte demonstrera.

Polisen fortsatte att jaga potentiella demonstranter i ett par dagar till, och den 9 maj meddelade den superpopulära författaren Boris Akunin (Grigorij Tjchartisjvili) att han tillsammans med andra författare tänkte ordna en träff med sina läsare vid Pusjkinstatyn, med efterföljande promenad, för att kontrollera om det verkligen inte är tillåtet för Moskvabor att promenera längs bulevarderna.

Aktionen fick namnet Kontrollpromenaden, och ett par tusen människor anmälde sig på Facebook. Förväntningarna inför söndagen var inte speciellt högt ställa. Men när Akunin tillsammans med författarna Dmitrij Bykov och Ljudmila Ulitskaja, journalisterna Sergej Parchomenko och Julia Latynina samt musikern Andrej Makarevitj sammanstrålade vid Pusjkinstatyn var den lilla parken fullproppad, och mer folk kom hela tiden.

Även Dmitrij Gluchovskij, författare till den superpopulära science fiction-romanen Metro 2033 dök upp. Han har inte varit synlig i proteströrelsen tidigare, men skrev häromdagen en svavelosande replik till dem som hyllade Stalin på segerdagen. Folkmassan fortsatte att svälla och vällde snart ut på körbanan. Minst 10.000 Moskvabor deltog i den tre kilometer långa promenaden, kanske dubbelt så många – fast enligt polisen var de bara två tusen.

Något tillstånd för arrangemanget hade författarna inte sökt, eftersom det enligt dem inte handlade om en demonstration utan en spontan promenad. Polisen höll sig i bakgrunden och syntes knappt – det hade väl inte sett bra ut att gripa några av landets mest kända författare bara för att de var ute och gick och skrev lite autografer. Fortsättning följer.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

4 svar på ”Ryska författare går i täten”

Tycker det är roligt att när den oerhört fredliga och super demokratiska oppositionen började kasta sten och annat skräp på OMON och andra representanter för den blodiga, totalitära, stalinistiska regimen så var det oerhört tyst på den här bloggen. Var du upptagen?

Du läser visst inte så noga. Det är uppenbarligen den här demonstrationen du menar.

”Blodig, totalitär och stalinistisk regim” är dina ord, inte mina. Jag har aldrig någonsin använt något av dessa ord för att beskriva makthavarna i Ryssland. Du kanske har läst någon annan blogg? Men som sagt, du läser visst inte så noga.

Jag tycker du har skrivit lite för lite här i bloggen den senaste veckan om de sensationella demonstrationerna och makthavarnas skamlösa informationskrig emot dem… ;) Att Navalnyj och Udaltsov fängslats 15 dygn för rent uppdiktade brott borde också ges mer uppmärksamhet.

Jag hoppas och tror för min del att de unga ledarna av den här proteströrelsen: Jasjin, Ponomarjov (Ilja), Gudkov (Dmitrij), Navalnyj och Udaltsov, alla kommer att ha nyckelroller att spela inom Rysslands framtida politiska elit. Frågan är bara hur länge lögnen, personifierad av Putin, kan hålla sig kvar vid makten (blir det till nästa val eller kortare), och sedan i vilka former de uppräknade kommer att samarbeta eller konkurrera med varandra. Även Ksenija Sobtjak har intagit en intressant nyckelroll som ingen hade kunnat förutspå bara för ett halvår sedan, men det är väl av allt att döma Jasjins ”förtjänst” (de lär ju ha någon typ av förhållande även om det inte är officiellt bekräftat).

Jag tror att de oppositionsledare, såsom Jablokos Mitrochin och DemVybors Milov, som valt att inte ta några framträdande roller, eller till och med kritiserat proteströrelsen därmed har gjort sig själva mer eller mindre irrelevanta inför framtida fria val.

[…] Den 9 maj blev oppositionsledarna Alexej Navalnyj och Sergej Udaltsov gripna och dömda till 15 dagars arrest, det enda de egentligen gjorde vara att de promenerade och att de hade vita band. Författaren Boris Akunin skrev i sin blogg att han tillsammans med ett dussintal andra författare (bland dem såklart Lev Rubinsjtejn) skulle ta en dödsföraktande söndagspromenad den 13, för att kontrollera om det är förbjudet att promenera i Moskva nu. Han skrev att om någon händelsevis hade lust, så var de välkomna att haka på. (Läs vad kalle Kniivilä skriver om författarinitiativet). […]

Stängt för kommentering.