Avslöjandena om omfattande valfusk har blivit för besvärande för ryska myndigheter. Inför parlamentsvalet i december anklagades valövervakarna i organisationen Golos för att vara västspioner. Nu kastas de ut från sina lokaler.
Det klassiska artonhundratalshuset ligger i en sluttning vid en pittoresk gränd i en välbevarad del av gamla Moskva, en dryg kilometer från Kreml. Adressen är också klassisk – huset tillhör kulturtidningen Literaturnaja Gazeta.
En ovanligt vänlig, uniformerad säkerhetsvakt antecknar namn och förklarar var Rysslands mest kända valövervakarorganisation Golos finns. Tre trappor upp, i ett ombyggt vindsutrymme.
Grigorij Melkonjants är vice chef för Golos. Förutom honom finns bara två personer på plats.
– Vi har skickat hem alla andra, de får jobba därifrån. Hyresvärden kan stänga av strömmen när som helst, eller sluta släppa in oss.
Senast den 15 februari måste Golos lämna lokalerna. Enligt lagen kan inte hyresavtalet sägas upp med så kort varsel, men lagen är inte mycket värd i Ryssland om man sätter sig på tvären med myndigheterna.
– Vi har ingen konflikt med hyresvärden, och de har inte gett någon annan anledning till uppsägningen än att “situationen nu är sådan”.
Någon annan lokal har Golos ännu inte lyckats hitta – ingen vågar hyra ut till en organisation som makthavarna så tydligt ogillar. I alla fall inte före presidentvalet den 4 mars.
Den oberoende organisationen Golos har dokumenterat valfusk och utbildat valövervakare i Ryssland i över tio år. För sex år sedan förbjöds opolitiska organisationer att syssla med valövervakning – bara kandidater som deltar i valet har tillstånd att skicka valövervakare.
Golos har ändå lyckats skicka oberoende representanter till vallokaler genom att registrera dem som korrespondenter för sin tidning. De får lov att se hur omröstningen går till, men inte delta i rösträkningen.
– Det är principiellt mycket viktigt för oss att inte vara beroende av något parti eller någon kandidat, säger Grigorij Melkonjants.
Han listar upp exempel på oegentligheter som Golos observatörer rapporterade om under parlamentsvalet i december, från kandidater som vägrades registrering till högar med valsedlar som stoppats i urnorna innan omröstningen började. Det mest omfattande fusket verkar ändå ha skett senare, när resultaten från vallokalerna skulle rapporteras vidare.
– Vi har själva samlat in protokollen från 1 700 lokala valnämnder och jämfört siffrorna med slutresultaten. Enbart där har vi kunnat se att maktpartiet Enade Ryssland tilldelats 141 000 fler röster än partiet fick enligt rösträkningen i vallokalerna.
Golos har lyckats kontrollera protokollen för mindre än 2 procent av de sammanlagt över 95 000 lokala valnämnderna i Ryssland.
Enligt ryska lagen är det praktiskt taget omöjligt att få ett valresultat ogiltigförklarat, och i de fall som gått till domstolen har rätten kommit fram till att inga oegentligheter skett.
I stället har myndigheterna anklagat Golos för att gå fientliga västmakters ärenden och smutskasta Enade Ryssland. Som bevis används det faktum att verksamheten huvudsakligen finansieras med bidrag från USA och EU-kommissionen.
– Vi har sökt ryska statliga bidrag, men de pengarna går alltid till Kremls egna valövervakarorganisationer som aldrig hittar några oegentligheter. Och ryska företagare vågar inte finansiera oss, för då får de problem, säger Grigorij Melkonjants.
Redan nu är det klart att inte heller presidentvalet blir rättvist, anser han – nio av tio oberoende kandidater har stoppats med hjälp av byråkratiska hinder. Men han hoppas att den stora uppmärksamheten och demonstrationerna mot valfusk kan göra fusket i vallokalerna svårare att genomföra.
– Det är ofta vanliga lärare som sitter i valnämnderna. Hittills har de gjort som de blivit tillsagda, nu kanske de skäms eller vågar säga emot.
En kortare version publicerades i Sydsvenskan 2012-02-11
PS: Golos lämnade sina lokaler den 15 februari och är nu tillfälligt inhyst hos en annan medborgarorganisation.
Mer på temat: