Sini Saarela från Finland och Marco Weber från Schweiz ska sitta kvar i häktet. Det bestämde en domstol i ryska Murmansk i går.
Saarela och Weber var de två Greenpeaceaktivister som för en månad sedan försökte klättra upp på den ryska oljeplattformen Prirazlomnaja i Norra ishavet.
De tvingades ned med hjälp av vattenkanoner, den ryska kustbevakningen sköt varningsskott och grep sedan båda aktivisterna.
I går avslog domstolen deras begäran om att sättas på fri fot i väntan på rättegång. Alla trettio personer som var med på Greenpeacefartyget Arctic Sunrise sitter fortfarande häktade. Aktivisterna anklagas för ”sjöröveri”.
Paragrafen kan ge upp till femton års fängelsestraff, och det verkar sannolikt att aktivisterna kommer att dömas till kännbara straff.
Det Greenpeaces högste chef Kumi Naidoo undrar är varför. I veckan besökte han Finland för att trumma upp stöd för de fängslade aktivisterna. I finska medier berättade han att han själv deltog i en exakt likadan aktion för ett år sedan, utan att ryska myndigheter reagerade.
Han hade hoppats att aktivisterna denna gång skulle släppas hem efter några dagar i fångenskap. Att de skulle kunna hotas av femton år i fängelse kunde ingen tro innan anklagelserna lades fram.
Fartyget Arctic Sunrise har sin hemmahamn i Amsterdam, och Holland har officiellt krävt att de ryska myndigheterna släpper båten och besättningen omedelbart. Ryska specialstyrkor intog båten på internationellt vatten, vilket de enligt Hollands premiärminister inte hade rätt att göra utan att först kontakta holländska myndigheter.
Det diplomatiska bråket mellan Holland och Ryssland har trappats upp ytterligare efter det att en rysk diplomat nyligen greps i sin bostad och frihetsberövades under några timmar av holländsk polis. Holland har bett om ursäkt om för gripandet, men lämnade samtidigt över en polisrapport, enligt vilken den ryske diplomaten var kraftigt berusad och inte kunde lämnas ensam med sina två små barn.
Gripandet ledde till en sällan skådad propagandakampanj i ryska statsstyrda medier. Snart tog två till elektriker utklädda män sig in i en holländsk diplomats lägenhet i Moskva, band fast och misshandlade honom. Innan de försvann ritade de ett prydligt hjärta och den engelska förkortningen LGBT på en spegel i lägenheten. Ingen har kunnat förklara hur männen lyckades ta sig in i det välbevakade huset och stänga av strömmen till hissen.
Greenpeace har i samma statsstyrda medier anklagats för att ha utsatt oljearbetarna för livsfara när de närmade sig den jättelika oljeplattformen med sin gummibåt, samt för att med samma gummibåt ha försökt preja kustbevakningens fartyg och därmed gjort sig skyldiga till våldsamt motstånd. Greenpeace anklagas också för att gå västliga oljeproducenters ärenden med sina aktioner i Ryssland.
I går vände sig Hollands regering till Internationella havsrättsdomstolen för att kräva att Greenpeacefartyget och dess besättning släpps. Men den omfattande mediekampanjen gör klart att Ryssland denna gång verkligen vill statuera exempel. Olja och gas är strategiskt viktiga sektorer som står för huvuddelen av Rysslands exportinkomster. Budskapet som ska förmedlas är att aktivister ska hålla sig borta från det allra heligaste.
Därför kommer aktivisterna troligen att dömas till kännbara straff. Länder som håller tillräckligt låg profil utåt kan sedan tillåtas förhandla fram förtida frigivning för sina medborgare.