De 28 Greenpeaceaktivister som suttit häktade i Ryssland i över en månad ska inte åtalas för sjöröveri. Brottsrubriceringen ändrades i går till huliganism. I stället för femton år i fängelse är det högsta möjliga straffet nu sju år.
Beskedet om den ändrade brottsrubriceringen kom i ett överraskande uttalande från ryska undersökningskommissionens talesman Vladimir Markin på onsdagskvällen. Helt oväntad var vändningen ändå inte, eftersom president Vladimir Putin tidigare offentligt sagt att aktivisterna ”givetvis inte är pirater”.
Den häktade svenska Greenpeaceaktivisten Dima Litvinovs fru Anitta Litvinov ser inte någon omedelbar anledning till optimism efter beskedet.
– Det är en något mildare brottsrubricering, men vi vet ju inte vad det betyder konkret eller om det påverkar häktningstiden på något sätt. Så jag vågar inte vara så optimistisk än.
Brottsrubriceringen huliganism användes också mot medlemmarna i gruppen Pussy Riot som förra året dömdes till två års fängelse för några danssteg på en altartrappa i en katedral i Moskva.
Enligt ryska undersökningskommissionens Vladimir Markin är det fortfarande möjligt att några av Greenpeaceaktivisterna förutom huliganism också kommer att åtalas för våldsamt motstånd.
Dima Litvinov, som bor i Stockholmstrakten sedan tjugo år, är en av aktivisterna som greps av ryska specialstyrkor på internationellt vatten efter det att Greenpeace den 18 september genomförde en protestaktion mot oljeplattformen Prirazlomnaja.
Långa häktningstider är mycket vanliga i Ryssland, och ännu finns inget datum utsatt för rättegången. Häktningsbeslutet har överklagats, men alla överklaganden som hittills tagits upp i rätten har avslagits. Så blev det också för Dima Litvinov, när domstolen igår eftermiddag behandlade hans överklagande.
Anitta Litvinov planerar nu en resa till Ryssland för att få träffa sin man. De två har talats vid en enda gång sedan Greenpeacebåten Arctic Sunrise bordades av ryska styrkor.
– Vi hade ett kort telefonsamtal för två veckor sedan. Han mådde förhållandevis okej och verkade vara vid gott mod. Jag skickar brev till honom varje dag, och han hade fått en del av dem.
Dima Litvinov är född i Moskva och drabbades av det sovjetiska rättssystemet redan när han var fem år gammal. Hans pappa Pavel var en av de sju som tog sig ut på Röda torget för att protestera mot Sovjetunionens inmarsch i Tjeckoslovakien i augusti 1968. Familjen förvisades till en liten by i Sibirien.
På 1970-talet lyckades familjen emigrera till USA, där Dima Litvinov växte upp. Sin svenska fru Anitta träffade han som tjugoårig antropologistudent i Ecuadors regnskog. I början av 1990-talet bodde paret några år i Ryssland, där Dima Litvinov hjälpte till att bygga upp Greenpeaces ryska avdelning.
Som alltid diskuterade Anitta och Dima Litvinov aktionen och varför den var viktig innan han åkte i väg. Syftet var att rikta ljuset mot Rysslands agerande i Arktis. Det har lyckats över förväntan på grund av de hårda anklagelser Ryssland riktat mot aktivisterna. I går meddelade Ryssland också att landet kommer att bojkotta Internationella havsdomstolen där Nederländerna kräver att Greenpeacefartyget med besättning släpps, eftersom det stoppades på internationellt vatten.
Många tror att rättsprocessen i Murmansk kan resultera i fängelsedomar, men Anitta Litvinov vill hoppas på det bästa.
– Min förhoppning är att han kommer hem efter den 24 november, när häktningstiden tar slut. Men jag vet inte mer än någon annan.
Foto: Igor Podgornyj/Greenpeace