Konstantin Jablotskij är lärare – och öppet homosexuell. Det är ingen enkel kombination i Ryssland.
– När den nya lagen om homosexuell propaganda kom hade jag redan kommit ut som homosexuell. Att få ett nytt jobb nu skulle vara svårt.
När Konstantin Jablotskij för tre år sedan kom ut ur garderoben gjorde han det med besked – i riks-tv på bästa sändningstid. Han hade vunnit guld i konståkning i det stora sportevenemanget Gay Games i Köln i augusti 2010, och den 19 september sändes ett tv-reportage om honom.
– Inte ens mina föräldrar visste något dessförinnan. Det var ett hårt slag framför allt för pappa. Mamma sade att hon nästan hade anat det. Det var inte helt lätt för dem, men nu har vi ett normalt förhållande igen och kan prata med varandra.
Konstantin Jablotskij är född och uppvuxen i Archangelsk, en provinsiell stad vid Vita havet i norr. Redan på mellanstadiet blev han mobbad för att han var ”bögig”. Att komma ut där var inte att tänka på.
Första gången han gick ut på träff med en annan man var när han i artonårsåldern hade flyttat till Moskva. Först när han hade avslutat sina studier i kemi och fått ett jobb som lärare beslutade han att han inte längre ville leva ett dubbelliv.
– Det var en enorm lättnad att komma ut. Jag behöver inte längre censurera vad jag säger, låtsas att jag är ihop med en tjej eller så.
Då arbetade han redan som kemilärare på en specialskola för funktionshindrade barn i centrala Moskva. Lagen om homosexuell propaganda fanns ännu inte, kollegerna och barnens föräldrar var nöjda med hans arbete, och ingen blev misstänksam efter att han hade berättat att han är homosexuell.
– Det var nästan tvärtom, det var någon av föräldrarna som kom fram och sade att det var starkt av mig att berätta.
Förra året förbjöds ”homosexuell propaganda” i Sankt Petersburg, och i juni 2013 skrev Vladimir Putin under en motsvarande lag som kriminaliserar ”propaganda av icke-traditionella sexuella relationer” i hela landet. Nu hade Konstantin Jablotskij inte kunnat komma ut i en tv-sändning.
– Det finns inga sådana sändningar längre på tv. Och när vi arrangerar idrottsevenemang för hbtq-folk får vi inte ens hyra lokaler om vi inte först lovar att det inte skrivs något i massmedier. Fastighetsägarna är rädda för att få problem med myndigheterna, precis som alla andra.
Konstantin Jablotskij är ordförande i föreningen för ryska hbtq-idrottare, och berättar att över hälften av deltagarna i tävlingarna nu döljer sin identitet – de vill inte ha med sina namn i några listor och vill inte förekomma på bild. Den nya lagen har lett till att många är rädda, deprimerade, känner sig förföljda och gör allt för att dölja sin sexuella läggning.
– Lagens syfte är att höja Putins popularitet. Han använder nationalismen och religionen för att plocka poäng. Ryssland är ett konservativt och religiöst land, åtminstone ute på landsbygden, och den ortodoxa kyrkan godkänner inte homosexualitet.
Vinter-OS i Sotji är ett viktigt pr-projekt för Vladimir Putin, men en bojkott som protest mot propagandalagen är ingen bra idé, säger Konstantin Jablotskij.
– Man kan inte kräva ett sådant offer av idrottare som tränat hela sitt liv för att vara med i OS, och det skulle inte heller hjälpa oss. Det är bättre att delta och visa solidaritet på något annat sätt, exempelvis genom att deltagarna håller händer med någon av samma kön under öppningsceremonin.
Ryska hbtq-aktivister har planer för demonstrationer under OS, men Konstantin Jablotskij tror att de kan bli svåra att genomföra. Hela Sotji har deklarerats ett stängt område under OS, och bara de som har skaffat ett speciellt åskådarpass släpps in.
Sydsvenskan 2013-09-28
Foto: Thomas Löfqvist