Ryssland är ett helt universum i sig, ett enormt land med med en outsinlig kultur som man aldrig tröttnar på att fördjupa sig i. Men ibland kan man drabbas av känslan att det är ett universum som är från vettet.
Som i går kväll när jag svalkade mig efter bastun och gjorde misstaget att sätta på den statliga nyhetskanalen Rossija24. Vem dyker då upp på skärmen om inte nationalisten, militaristen och vice premiärministern Dmitrij Rogozin, mannen vars främlingsfientliga valkampanj gjorde att hans parti stängdes av från valen 2005. Några år senare, när nationalismen hade blivit lite mer comme il faut i Ryssland, togs Rogozin till nåder och skickades till Bryssel som Rysslands Nato-ambassadör. Nu är han vice premiärminister som gärna vill bli Medvedev på Medvedevs plats.
Och i går kväll dök han alltså upp i min tv-ruta, under besök på den militära fordonsfabriken i Arzamas, söder om Nizjnij Novgorod. Vi får veta att Rogozin har beställt en egen bepansrad bil av märket Tigr, en lyxvariant som håller på att färdigställas här på fabriken. Vi får åka en runda i en vanlig Tigr. Tv-reportern som sitter bakom ratten får nästan skrika för att överrösta motorn, och hon påpekar att det behövs lastbilskort för att få framföra bilen som väger 7,4 ton. Men den är mycket lätt att styra, tillägger hon.
Den nya versionen av Tigr är rakt igenom rysk, utan en enda utländsk del. Motorn, som i tidigare modeller var amerikansk, har nu bytts ut mot en inhemsk variant, får vi veta. Så talar Rogozin själv och förklarar hur fel försvarsministeriets tidigare ledning tänkte när man på allvar funderade på att köpa in utrustning från utlandet. (Eftersom den var billigare och bättre – fast det säger inte Rogozin.) Allt ska tillverkas i Ryssland, meddelar han. Till minsta skruv, uppenbarligen – om det nu verkligen är sant att det inte finns en enda utländsk del i pansarbilen.
Nåväl, syftet med denna propagandaföreställning är i alla fall begriplig. Rogozin och hans stödtrupper vill signalera att det nu är annat ljud i skällan, nu ska det satsas på den inhemska militärindustrin, kosta vad det kosta vill, och att kretsen kring den förre, avskedade försvarsministern nu är helt ute i kylan.
Nästa inslag däremot är helt och hållet obegripligt.
Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov har skaffat konto i fototjänsten Instagram, meddelar nyhetsuppläsaren. Kadyrov har redan 25.000 följare på Twitter, och tendensen tyder på att det blir minst lika många på Instagram, får vi veta. Några till blir det i alla fall efter inslaget, eftersom adressen till Kadyrovs Instagramkonto visas tydligt på skärmen.
Så får vi se den store ledaren – som utanför Ryssland mest är känd för tortyr, kidnappningar och försvunna politiska motståndare – mysa i en läderfåtölj, visa upp sina familjefoton i en modern Mac och vifta med sin iPhone5.
— Det är alltid god mat hos mamma, förklarar svärmorsdrömmen Ramzan, medan ett Instagramfoto från senaste familjemiddagen visas i rutan.
Därefter får hela Ryssland ta del Instagrambilderna av Kadyrovs besök hos tandläkaren. ”Det där är Tjetjeniens modigaste man”, skojas det på Twitter strax efteråt. Inte patienten alltså, utan tandläkaren.
Det är den svarta humorn som är det bästa med Ryssland. De ryska politiska skämten är oslagbara. Fast det är klart att den emellanåt absurda verkligheten hjälper till. Som häromsistens, när Putin i sitt stora tal inför parlamentet slog fast att det ryska samhället lider av ”klar brist på andliga fästen”.
Det dröjde inte länge innan det skojades om att ”andliga fästen” säkert fungerar bra som tillhyggen – Putin har ju vid olika tillfällen lovat att de som demonstrerar på fel ställe (för fel sak, menar han väl) ska få en batong i skallen.
Och nu har teamet bakom hittepånyhetssändningen Hobosti kokat ihop Putins andliga fästen och den senaste tidens vurm för den inhemska militärindustrin till ett lysande inslag på knappt 90 sekunder. ”Nyheten” går ut på att en stridsvagnsfabrik vid Uralbergen nu börjat tillverka andliga fästen, som även kan exporteras till utlandet, eftersom det finns stor efterfrågan på den gåtfulla ryska själen. (Se inslaget här ovan, med svensk text. Eller på YouTube.)
Ryssland kanske är ett dårhus – men ofta ett mycket roligt sådant. Fast ibland är gränsen mellan dikt och verklighet inte solklar. De påhittade nyheterna i satirprogrammet Hobosti är påfallande lika de riktiga nyheterna i rysk stats-tv. Och när Karen Sjachnazarov gör sin version av Tjechovs Paviljong 6 åker han till det verkligen existerande Psykoneurologiskt internat 3 som ligger i ett förfallet medeltida kloster – ett psyksjukhus där det inte alltid är helt lätt att se vem som är intagen och vem som tillhör personalen.
5 svar på ”Ryssland, ett roligt dårhus”
Som om det inte räckte. Nu är den nybakade ryske medborgaren Gérard Depardieu på besök hos Kadyrov i Groznyj, dansar folkdans och lovar att göra en hjältefilm om hans mördade pappa.
http://www.rg.ru/2013/02/25/reg-skfo/depar.html
Ja, det er vanskeligt at se hvilken fordel Depardieus karriere i Vesten kan ha av hans nye venner. Men kanske behøver han ikke at arbeide mere.
Det här var lite roligt också på Sveriges bekostnad: http://www.youtube.com/watch?v=TkwgVCdRMUs
Men Lejonmärket på väggen vid presskonferensen i klippet påminner väl snarare om en finsk än en svensk militär-symbol.
Den stora frågan är ju för övrigt om Sverige nu bör ge den ryske Sverige-ambassadören en uppläxning (med tanke på hur det officiella Ryssland reagerade när svensk TV körde ”Tingeling goes Russia”) :)
Fast Mamma mia är väl ändå inte Sveriges nationalhymn. Eller?