Det är hoppingivande och symboliskt att de ryska OS-facklorna slocknar titt som tätt. Facklorna är nämligen tillverkade på samma fabrik som producerar den interkontinentala missilen Sineva för ryska strategiska atomubåtar. Om någon skulle snubbla på avfyringsknappen kan man ju hoppas att även kärnvapenraketen slocknar halvvägs.
De specialdesignade lättmetallfacklorna ska enligt OS-organisatörerna symbolisera allt möjligt, från ryska folksagor och det varierande ryska landskapet till innovationer, tekniska framgångar samt fågel Fenix. Till det ryska landskapet räknar organisationskommittén av någon anledning även”de mäktiga isbergen vid Antarktis”, uppenbarligen därför att textförfattaren blandat ihop Arktis och Antarktis.
Den fina designfacklan verkar vara framtagen med ungefär lika stor omsorg som den slarviga reklamtexten. Enligt reklamtexten har facklan designats för extrem driftsäkerhet – den ska inte kunna slockna ens i stark vind, extrem kyla eller andra överraskningar som ryska väderförhållanden kan bjuda på. Den ska till och med brinna under vatten.
Riktigt så verkar det ju inte vara, som vi har sett [video]. När andremannen i fackelstafetten, veteranidrottaren Sjavarsj Karapetian, skulle springa in i Kreml med facklan, slocknade den plötsligt. Lågan tändes igen av en vakt som stod i närheten, med en vanlig tändare, troligen av det kända märket Zippo. I alla fall tog Zippo snabbt tillfället i akt och använde bilden från händelsen i sin marknadsföring, med slagordet “Zippo räddar OS”.
Inför fackelstafetten hade kända ryskortodoxa debattörer på fullt allvar diskuterat om det var acceptabelt att springa runt med den olympiska elden i det heliga Ryssland – elden ingår ju i en hednisk ritual, argumenterade de. När elden sedan slocknade sågs händelsen av många som ett gudomligt tecken. Så här skrev internetprästen Andrej Kurajev:
Но седой Кремль и его святыни не пустили этот огонь в себя. Он погас аккурат в момент его пронесения под Спасскими воротами (с восстановленной иконой Спаса Смоленского).
Зажгли факел вновь от обычной ФСО-шной зажигалки. Ну, это уже по нашему, привычно. Огонь, зажженный в Кремле и обнесенный вокруг его святынь, можно передать всей России.
Men det åldriga Kreml och dess helgedomar släppte inte in den här elden. Den slocknade precis i samma ögonblick som den bars under Frälsarporten (där den restauredare ikonen Frälsaren från Smolensk finns).
Facklan tändes igen med en vanlig tändare från säkerhetstjänsten FSO. Och det är på vårt sätt, sådant är vi vana vid. En eld som har tänts i Kreml och burits kring dess helgedomar kan man lämna över till hela Ryssland.
Tillverkaren, fabriken med det högst lämpliga namnet KrasMasj, ansåg att det fanns en mer världslig förklaring till att facklan slocknade: gaskranen hade inte öppnats på full låga. Fabriken utlovade tydligare instruktioner till andra fackelbärare. Men inte heller det hjälpte – sedan dess har facklan slocknat i direktsändning ytterligare tre gånger.
Nu är det inte första gången i världshistorien OS-facklor slocknar. Men OS i Sotji är Vladimir Putins största PR-projekt genom tiderna, enorma summor har investerats i OS-bygget, och här får inget gå snett. Att tillverka en OS-fackla som inte brinner ordentligt är därför nästan landsförräderi. Putins nya politiska stödtrupp, Allryska Folkfronten ONF, har redan begärt att en brottsutredning inleds för att ta reda på om någon försnillat en del av pengarna som tilldelats för tillverkning av facklorna.
Jämfört med OS-facklorna i London, som kostade ungefär 5.000 kronor att tillverka, är den ryska facklan faktiskt inte extremt dyr. Den kostar ungefär 2.600 kronor styck. Men den ryska facklan har tillverkats i hela 16.000 exemplar, dubbelt så många som den brittiska motsvarigheten. Notan landar därför på drygt 40 miljoner kronor, och det är på tok för mycket, tycker många ryssar. Fullt förståeligt, eftersom priset på en fackla för många på ryska landsbygden motsvarar en hel månadslön.
Fackelstafetten ska hålla på i 123 dagar och den olympiska elden ska inte bara bäras genom hela Ryssland från norr till söder och från väst till öst. Den ska också bäras upp på Europas högsta berg, Elbrus, den ska föras till nordpolen med en rysk isbrytare och sänkas ner på Bajkalsjöns botten. Och framför allt ska en fackla skjutas upp i rymden, till internationella rymdstationen, där den ska bäras ute i öppna rymden av ryska besättningsmedlemmar.
Raketen som tar upp facklan ska vara dekorerad med OS-symboler. Facklan som varit i rymden ska sedan användas vid invigningsceremonin i Sotji.
Förhoppningsvis är det inte en bärraket av typen Proton som ska användas vid uppskjutningen. Viktiga delar till Proton tillverkas nämligen av fackelfabriken KrasMasj. De senaste tre åren har fem uppskjutningar med Proton misslyckats katastrofalt, senast i juli 2013 [video]. Då hade viktig navigationsutrustning i raketen monterats upp och ner.
Ett svar på ”Slocknande OS-fackla inger hopp”
Vilken helt meningslös artikel. Det enda vi lär oss av den är att Kalle blir glad när något, vad som helst, stort eller smått, går dåligt för Ryssland.