I skuggan av händelserna i Ukraina greps över fyrahundra demonstranter i Moskva i måndags. En av dem var oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Han dömdes till en vecka i arresten för motstånd mot ordningsmakten, trots att han inte gjorde motstånd. När han släpps ut på måndag förpassas han direkt till fullständig isolering i husarrest i minst två månader.
Inför olympiska spelen i Sotji tog de ryska myndigheterna det lite lugnare med motståndarna. Michail Chodorkovskij, de två fängslade medlemmarna i Pussy Riot, och flera av de sedan länge häktade demonstranterna från Bolotnajatorget släpptes. Det fanns till och med de som började prata om en ny tövädersperiod.
Men pessimisterna menade att det bara handlade om en kortvarig pr-kampanj inför den internationella publiken. Och pessimisterna fick rätt, som de tyvärr ofta får i Ryssland. Direkt efter OS i Sotji, kanske delvis under intryck av händelserna i Ukraina, har de ryska myndigheterna inte bara återgått till ordningen, utan dragit år skruvarna några varv till.
Redan den 8 februari, medan OS fortfarande pågick, grep polisen i Moskva ett fyrtiotal missnöjda tv-tittare som gjorde misstaget att öppna sina paraplyer på Manegetorget intill Kreml. Den oberoende, nedläggningshotade tv-kanalen Dozjds tittare hade utlyst en aktion. Kanalens namn betyder ”regn”, och klockan 17 skulle de samlas på Manegetorget och öppna sina paraplyer i tyst protest. Men så fort någon sågs öppna ett paraply rusade poliser dit och förde bort demonstranten. ”Det regnar ju inte”, sade polisen till dem som undrade varför paraplyer plötsligt inte var tillåtna.
Två polisbussar fylldes snabbt, och sammanlagt förde polisen bort ett fyrtiotal tv-tittare, bland dem också en man som i stället för ett paraply höll en uppvikt tidning över huvudet för att testa om också det var förbjudet. En tv-tittare som släpptes senare på kvällen kunde visa upp ett foto på polisprotokollet med brottsbeskrivningen ”reagerade inte på polisens uppmaningar och fortsatte att hålla ett paraply i handen”.
I fredags, den 21 februari, två dagar före avslutningsceremoning i Sotji, samlades tusentals Moskvabor utanför domstolen där de åtta demonstranter från Bolotnajatorget som inte benådats skulle få höra sin dom. Många greps. Domaren fann alla åtta skyldiga, men slutade sedan läsa domen mitt i en mening och meddelade i stället, att påföljden skulle meddelas först på måndagen. Efter OS, med andra ord.
Måndagen den 23 fortsatte domaren läsa innantill och meddelade att demonstranterna som redan suttit häktade i långt över ett år döms till fängelse i två till fyra år utöver häktningstiden, för våld mot tjänsteman. Den enda kvinnan, Aleksandra Duchanina, dömdes till villkorligt straff. Anklagelserna mot de åtta var i en del fall direkt skrattretande: ”försökte bita polisen i skyddsvästen”, och enligt Amnesty är rättegången uppenbart politiskt motiverad.
Många Moskvabor hade samlats utanför domstolen för att protestera, och många greps. Senare under måndagen samlades demonstranter på Manegetorget i närheten av Kreml, och ännu fler greps. En av de sammanlagt över 400 gripna var oppositionsledaren och antikorruptionskämpen Aleksej Navalnyj.
Han är sedan tidigare belagd med reserestriktioner, eftersom han är är dömd till villkorligt straff för påstådd förskingring av virke, och som nu misstänks för delaktighet i ett leveransföretag som enligt anklagelserna tog för mer betalt för leveranserna än vad den egentliga kostnaden var. Anklagelsen är uppenbart politisk – i vanliga fall brukar det inte vara förbjudet för företag att göra vinst.
Nu anklagades Navalnyj för att ha gjort motstånd vid gripandet, trots att videoupptagningar tydligt visar att han följer med det stora polisuppbådet helt lugnt. Han anklagades också för att ha ”viftat med händerna” och dömdes till en vecka i arresten. Därefter användes domen som ett argument för att ändra hans restriktioner så att han nu kommer att sitta i husarrest åtminstone i två månader, till den 28 april.
Det finurliga med husarresten är, att Navalnyj inte är fängslad – han är bara i husarrest i väntan på rättegång. Alltså får fallet ingen internationell uppmärksamhet, speciellt inte med tanke på händelserna i Ukraina. Och under perioden i husarrest får internetaktivisten Navalnyj inte använda internet, han får inte använda telefonen, inte ta emot eller skicka vanlig post, och överhuvudtaget inte träffa några människor utöver sin närmaste familj. Han får inte heller göra några som helst offentliga uttalanden.
Eftersom Navalnyj ”viftade med händerna” i måndags har domstolen alltså nu lyckats helt tysta den kanske viktigaste oppositionsledaren i Ryssland i minst två månader. Och det är bara början. Om Navalnyj inte ger upp – vilket han uppenbarligen inte tänker göra – kan hans villkorliga fängelsestraff plötsligt omvandlas till fem år i fängelset på riktigt.
Mer på temat
- Massupploppet som aldrig fanns
- Kafkaprocessen avskräcker inte Navalnyj
- Navalnyj på fri fot igen
- Amnesty – Russia: Guilty verdict in Bolotnaya case – injustice at its most obvious
- Lenta.ru – Навального отправили под домашний арест
- New Times – Алексей Навальный: «Нужен был формальный повод, чтобы меня арестовать»
- BBC: Russia opposition leader Alexei Navalny under house arrest
6 svar på ”Husarrest nästa för Aleksej Navalnyj”
Frågan är i vilken grad tystandet av Rysslands främste oppositionsföreträdare (Navalnyj) hänger samman med krigsplanerna mot Ukraina. När den ryska allmänheten nu av den politiska ledningen och statspropagandan hetsas till Ukraina-hat saknar man verkligen starka alternativa röster.
Det hänger nog ihop framför allt inrikespolitiskt, behövs hårda tag för att göra klart för alla att Kreml inte tänker acceptera något liknande som Majdan i Ryssland. Även de hårda tagen mot Ukraina har delvis samma syfte.
”Ukraina-hat” var väl en lite väl osaklig formulering?
Skönt att se att det nu åter twittras friskt på Navalnyjs konto även om det nu officiellt är hans fru som sköter det. Undrar förresten hur det ryska kriminalvårdssystemet försäkrar sig om att det verkligen är Julia och inte Aleksej som trycker på tangentbordet. Har de installerat övervakningskameror inne i lägenheten? Undrar också exakt hur långt förbudet att ”använda sig av internet” sträcker sig. Får han läsa över axeln på Julia när hon surfar och säga till henne vad hon ska klicka på härnäst? Och får han använda datorn, t.ex. till att skriva texter, så länge han inte surfar eller kommunicerar med någon? Måste kännas absurt i vilket fall.
Ja, han håller sig på gränsen. Jag vet faktiskt inte om hon får använda nätet i lägenheten, eller om hon måste gå någon annanstans att göra det. Men absurt var rätt ord. Påminner lite om Vitryssland, fast ännu har inte FSB-vakter flyttat in i lägenheten.
Kolla här:
http://echo.msk.ru/blog/navalny/1272554-echo/