Fattar ni inte att ni är nöjda nu?

I februari 2014 körde stora demonstrationer i Sevastopol i väg den ukrainske guvernören. Nu tror Sevastopolborna att de är missnöjda med den nye, ryske guvernören. Men de har helt fel, förklarar ryska statsdumans vice talman Andrej Isajev för dem: ”Vi ser ingen nödvändighet i protestaktioner utifrån invånarnas intressen.”

Konkurrensen är stenhård, men det här måste ändå vara nytt rekord i grenen ”korkade uttalanden av ryska makthavare”.

Необходимости в протестных действиях с точки зрения интересов жителей мы не видим.

Vi ser ingen nödvändighet i protestaktioner utifrån invånarnas intressen.

Andrej Isajev. Foto: Politsurfer CC BY-SA 3.0
Andrej Isajev. Foto: Politsurfer CC BY-SA 3.0

Talaren är Andrej Isajev, vice talman i ryska statsduman, som tagit sig till den annekterade staden Sevastopol på den annekterade halvön Krim för att förklara för invånarna att de har tagit fel.

Sevastopolborna vill  nämligen inte alls demonstrera mot stadens självsvåldige ryske guvernör Sergej Menjajlo, den tidigare amiralen som bland annat utnämnt en självlärd ryskortodox präst till museichef för en av världens viktigaste arkeologiska fyndplatser, världsarvet Chersonesos. Vladimir Putin har ju sagt att Chersonesos är en sakral plats för alla ryssar.

Utnämningen är bara ett av många exempel på Menjajlos märkliga sätt att styra Sevastopol, men bidrog säkerligen till att måttet rågades även för Aleksej Tjalyj, hans partikamrat i Putinpartiet Enade Ryssland.

Tjalyj var en av ledarna i protestvågen i Sevastopol som i slutet av februari 2014 föregick den ryska annekteringen, och utropades då till ”folkets borgmästare” på Nachimovtorget i centrala Sevastopol. Tjalyj var med som Sevastopols representant när Vladimir Putin under högtidliga former i Kreml skrev under avtalet om Krims ”återförening” med Ryssland den 18 mars 2014. Och nu finns nära kolleger till samme Tjalyj, i dag ordförande i Sevastopols stadsfullmäktige, bland initiativtagarna till ett nytt protestmöte på Nachimovtorget.

Det planerade protestmötet på Nachimovtorget den 12 augusti skulle ha krävt guvernörens avgång och riktat sig bland annat mot korruption och det kaotiska byggandet vid kusten och i naturskyddsområden som stadsfullmäktige velat sätta stopp för – något som guvernören Menjajlo blockerat. Men Menjajlo bestämde sig för att blockera även demonstrationen. Den förbjöds eftersom demonstranterna ”skulle stå i vägen för dem som vill gå från busshållplatsen till utflyktsbåtarna vid strandpromenaden”.

Plötsligt visade det sig dessutom att den legendariska 80-talsgruppen Laskovyj maj ska spela på Nachimovtorget exakt då protestmötet skulle ägt rum. Konserten står uppenbarligen inte i vägen för busspassagerarna. Märkligt nog var den ursprungligen planerad till den 23 augusti, men flyttades oväntat just till den 12 augusti, minnesdagen av den förlista ubåten Kursk som många i Sevastopolbor förknippar med helt andra saker än sötsliskig 80-talspop. 22 av de avlidna besättningsmännen på Kursk kom från Sevastopol.

Andrej Razin, talesman för gruppen Laskovyj maj, har nu i en radiointerjvu förklarat att det är USA:s utrikesdepartement som försöker förhindra hans grupp att framträda i Sevastopol. Så klart. Dessutom var något annat datum än den 12 augusti aldrig aktuellt, hävdar han.

Och nu kommer alltså ryska statsdumans vice talman Andrej Isajev från Moskva till Sevastopol för att föklara för Sevastopolborna att de inte alls vill demonstrera den 12 augusti, att det inte finns några proteststämningar i staden, att makthavarna är mycket lyhörda för invånarnas önskemål, och att det därför inte behövs något protestmöte på Nachimovtorget.

De som vill demonstrera har som syfte att destabilisera situationen inför lokalvalen som äger rum på många håll i Ryssland (dock inte i Sevastopol) den 13 september samt inför nästa års val till statsduman, menade Isajev, som därför uppmanade Sevastopolborna att gå och lyssna på Laskovyj maj i stället för att delta i helt onödiga demonstrationer.

Domstolsbeslutet som upprätthåller förbudet.
Domstolsbeslutet som upprätthåller förbudet.

Ur de ryska makthavarnas synpunkt är det kanske uppenbart att det är just makthavarna som bäst vet vad invånarna i Sevastopol vill, och inte Sevastopolborna själva. Men det har bara gått ett drygt år sedan Kreml tog över styret, och Sevastopolborna har ännu inte helt frigjorts från illusionen att de själva skulle kunna påverka något. De bidrog ju faktiskt till att avsätta den ukrainska guvernören i februari 2014, så varför skulle de inte kunna avsätta den ryske i augusti 2015?

Av någon anledning godkände arrangörerna inte argumentet att demonstrationen skulle kunna vara i vägen för busspassagerare som vill gå raka vägen från hållplatsen till strandpromenaden. De överklagade förbudet till en lokal domstol, som på måndagen avslog överklagandet och slog fast att närheten till busshållplats är en giltig anledning att förbjuda en demonstration på Nachimovtorget. Av beslutet framgår inte varför den planerade konserten på samma plats inte stör busspassagerarna.

Nu har initiativtagarna även överklagat domstolsbeslutet, men att överklagandet skulle kunna få gehör före morgondagen är uteslutet. Det ryska domstolsväsendet kan vara mycket snabbt och effektivt – men bara när det är i makthavarnas intressen.

En sak har Sevastopolborna dock redan hunnit lära sig: det är bara den gode tsaren långt borta i Moskva som kan få pli på de onda bojarerna på plats. Därför har de börjat samla namnunderskrifter till en petition till president Putin med en begäran om att han ska tillåta den planerade demonstrationen på Nachimovtorget den 12 augusti.

Om president Putin skulle få för sig att på något sätt ta ställning till petitionen kommer han förmodligen som den jurist han är att påpeka att han givetvis inte kan lägga sig i de lagligt valda lokala myndigheternas kompetensområde. Det är ju trots allt Rysslands president som utnämnt guvernören i Sevastopol, då kan inte någon Vladimir Putin komma och ha synpunkter på vad guvernören gör.

Nu hänger kanske i och för sig den sagde guvernören lite löst efter den kritiserade utnämningen av den självlärde prästen till chef för världsarvsmuseet i Chersones. Vladimir Putin har redan beordrat att museet före den 1 september ska överföras i statligt ägo och alltså inte längre styras av guvernören i Sevastopol. Den gode tsaren skulle ju kunna passa på att visa sin godhet genom att helt enkelt byta ut den allt mindre populära guvernören.

Men det skulle vara att visa svaghet inför folket som inte vet sitt eget bästa. Därför kommer Putin knappast att göra det. Och därför har vice talmannen Andrej Isajev helt rätt när han säger att inga demonstrationer behövs. Varför fattar då inte Sevastopolborna att de är nöjda? Vet de inte vilket land de bor i?

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Fattar ni inte att ni är nöjda nu?”

Och på tisdagskvällen blev det känt att guvernören Sergej Menjajlo, Aleksej Tjalyj, de två senatorerna (medlemmar i ryska parlamentets överhus) från Sevastopol samt Vladimir Putins personlige representant i Krim kallats till ett möte på presidentadministrationen i Moskva. Mötet ägde rum under måndagen men inget meddelades förrän nu.

Efter mötet beslutade arrangörerna att den planerade men förbjudna demonstrationen nu ställs in. I stället ska det komma en komission från Moskva som ställer allt till rätta. Namninsamlingen till petitionen till Putin fortsätter dock till den 21 augusti, så att delegationen från Moskva ”stöds av tunga argument och Sevastopolbornas opinionsyttringar”, meddelar arrangörerna.

Som sagt, här behövs inga demonstrationer. Den gode tsarens revisorer ska ställa allt till rätta i sinom tid. Eller något.

http://sevastopol.su/news.php?id=78398

Stängt för kommentering.