Måsen har landat

Den ryske riksåklagaren Jurij Tjajka uppges ha kopplingar till ett kriminellt gäng som opererade ostraffat i södra Ryssland till 2010, då gänget gjorde sig skyldigt till ett massmord på 12 människor, fyra av dem barn. Men han får sitta kvar ändå, eftersom avslöjandet kommer från fel håll.

Teckning: Sergej Jolkin
Teckning: Sergej Jolkin

Den ryske riksåklagaren Jurij Tjajka uppges ha kopplingar till ett kriminellt gäng som med myndigheternas goda minne opererade ostraffat i södra Ryssland till 2010, då gänget gjorde sig skyldigt till ett massmord på 12 människor, fyra av dem barn. Men han får sitta kvar ändå, eftersom avslöjandet kommer från fel håll.

När Jurij Tjajkas äldre son Artiom Tjajka för ett par år sedan invigde sitt nya femstjärniga lyxhotell i Halkidiki i Grekland var det Rysslands fanatiskt nationalistiska kulturminister Vladimir Medinskij som höll invigningstalet. De celebra gästerna och de kända artisterna hade flugits in från Ryssland för den stora invigningsfesten.

Det är scenen som inleder filmen om familjen Tjajkas märkliga affärer på en specialgjord webbplats där ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs antikorruptionsfond i början av december lade fram sin omfattande undersökning om var måsfamiljens pengar kommer ifrån. Tjajka betyder ju ”mås” på ryska, och med en anspelning på Anton Tjechovs pjäs med samma namn har Navalnyj döpt undersökningen till ”Måsen – ett kriminaldrama i fem delar”.

Enligt Navalnyjs undersökning har Jurij Tjajkas två söner under femton år på ett mycket lönsamt sätt kunnat utnyttja faderns höga position i den ryska maktapparaten i sin affärsverksamhet. Det i sig kanske inte borde vara någon större överraskning för någon i Ryssland – så går det ofta till. Just riksåklagaren och tidigare justitieministern Jurij Tjajka har dock av någon anledning ansetts vara en av de mindre korrupta medlemmarna i den ryska makteliten, och därför är avslöjandena om hans söners ovanligt lukrativa verksamhet genanta.

Det mest uppseendeväckande i avslöjandena är dock kopplingarna till organiserad brottslighet i södra Ryssland och brottssyndikatet i byn Kusjtjovskaja, som de lokala myndigheterna länge hade skyddat. Först när gänget i november 2010 gjorde sig skyldigt till ett regelrätt massmord fängslades gängledarna. Flera av dem avled senare i fängelse. En av gängledarna var samtidigt fullmäktigeledamot för maktpartiet Enade Ryssland, en annan tros ha varit en inbjuden gäst på Dmitrij Medvedevs presidentinauguration i Kreml 2008.

I ett land med fungerande demokratiska institutioner, ett oberoende rättssystem och en fri press hade det nya avslöjandet rimligtvis lett till att den komprometterade riksåklagaren snabbt hade funnit det klokast att lämna sin post. Men inte i Ryssland. Visserligen har filmen på Navalnyjs hemsida snart setts fyra miljoner gånger, men de stora statliga medierna i Ryssland har inte gett affären någon otillbörlig uppmärksamhet.

En vecka efter avslöjandet meddelade president Putins presstalesman Dmitrij Peskov att hela frågan är ointressant, eftersom bröderna Tjajka är myndiga och helt självständiga i sin affärsverksamhet.

Familjen Tjajka på Navalnyjs sajt.
Familjen Tjajka på Navalnyjs sajt.

Riksåklagaren Tjajka själv fick stort utrymme i affärstidningen Kommersant för en text som slog fast inte bara att alla anklagelser var påhittade, utan också att hela avslöjandet var ett beställningsverk av utländska fiender och i första hand av den onde Bill Browder. Texten handlar i huvudsak om Bill Browders påstådda brott och inte alls om anklagelserna mot Tjajka själv. Några kritiska frågor behövde riksåklagaren inte svara på – det var ju han själv som hade skrivit ”brevet” till tidnignen.

Tjajkas brev väckte viss munterhet bland kritiskt inställda läsare, som menade att skolelever som glömt läxan inte längre behöver hänvisa till en icke-existerande hund som ätit upp pappret. I stället kan man ju alltid och i alla lägen skylla på Bill Browder. Men det finns en logik bakom brevet, påpekade den än så länge mer oberoende, seriösa affärstidningen Vedomosti:

Легко заметить, что письмо Чайки адресовано прежде всего представителям властной элиты. В нем читается: ребята, я свой, вот тут я и про происки ненавидящих нашу страну (и Генпрокуратуру в частности), и про «цветные революции», и про американские «кулуары». Ну и врага я подобрал подходящего – Браудера, который обвиняет многих из вас в коррупционных схемах, инициировал «закон Магнитского».

Возможно, суть известна Кремлю давно и независимо от какого-либо компромата – просто потому, что вся система власти устроена примерно так, как бизнес детей генпрокурора. В этом случае обнародование информации о ее части воспринимается как некий (не слишком сильный) удар по системе, за который должен ответить тот, кто это допустил. То есть или Чайка изнутри системы – или некий мощный враг извне. Но чисто по понятиям.

Det är lätt att se att Tjajkas brev framför allt är adresserat till makteliten. Vad som där står är: grabbar, jag är en av er, och här skriver jag om intriger iscensatta av dem som hatar vårt land (däribland Riksåklagarämbetet), om ”färgrevolutioner” och om ”maktens korridorer” i Amerika. Och jag har valt en lämplig fiende – Browder som anklagar många av er i korruption och står bakom Magnitskijlagen.

Det är möjligt att Kreml sedan länge känner till det väsentliga i saken oberoende av något komprometterande material – helt enkelt därför att hela maktsystemet är uppbyggt ungefär på samma sätt som riksåklagarens barns affärer. I så fall uppfattas publiceringen av information om detta som ett (inte alltför hårt) slag mot systemet, något som den som möjliggjort detta ska svara för. Alltså antingen Tjajka inifrån systemet – eller någon mäktig fiende från utsidan. Men allt ska ske enligt spelets regler.

Vedomosti slår också fast att Tjajka själv knappast kan ställas till svars därför att anklagelserna kommer från fel håll. Det verkar vara en rimlig bedömning. I det fåtal fall där högt uppställda medlemmar i den ryska makteliten tvingats avgå efter anklagelser om korruption har detta i huvudsak skett som en följd av intern maktkamp. Då har resultatet kunnat utmålas som en seger för systemet. Men hade Tjajka nu tvingats avgå som ett resultat av Navalnyjs utredning hade det i stället varit en stor måsfjäder i fienden Aleksej Navalnyjs hatt.

Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru

Logiken dikterar därför att Vladimir Putin måste låtsas som ingenting och låta Tjajka sitta kvar på sin post åtminstone tills affären är glömd och begraven, även om det innebär visst obehag.

Under sin tre timmar långa presskonferens i veckan kunde Putin inte undvika att ta en fråga om Tjajka, men svaret var inte mycket att hänga i julgranen – förutom att hans inledande replik ”Vad gäller Tjajka, och… vem det nu var… inte så viktigt” har gett upphov till en ganska rolig samplad musikvideo.

Så här avslutade han sitt svar, när han först bland annat babblat om den ryska ekonomin som enligt honom snart ska vända uppåt:

Что касается всех проявлений, особенно связанных с детьми высокопоставленных чиновников… Ведь если, например, говорить о Генеральном прокуроре – это, конечно, очень важная инстанция, – нужно понять: дети Генерального прокурора нарушили закон или нет? Есть в работе Генерального прокурора какие‑то элементы, связанные с конфликтом интересов? Он как‑то содействовал и помогал своим детям? Но для этого есть Контрольное управление Президента. Мне не хотелось об этом говорить, но это не значит, что мы этим не занимаемся. Надо всё внимательно посмотреть. Так же как нужно внимательно посмотреть и очистить все возможные составляющие сведений, появляющихся в интернете.

Vad gäller alla fenomen, speciellt kopplade till högt ställda ämbetsmäns barn… För om vi exempelvis ska tala om riksåklagaren – det är givetvis ett mycket viktigt ämbete – så måste man förstå: har riksåklagarens barn brutit mot lagen eller inte? Finns det några element i riksåklagarens arbete som kan kopplas till en intressekonflikt? Bidrog eller hjälpte han sina barn på något vis? Men för detta ändamål har vi Presidentens kontrollbyrå. Jag skulle inte vilja tala om detta, men det innebär inte att vi inte arbetar med detta. Man måste titta noga på allt. På samma sätt som man noga måste titta på och rensa alla möjliga beståndsdelar i uppgifter som dyker upp på internet.

Med andra ord: Tjajka ska sitta kvar medan frågan dras i långbänk av Putins egna underhuggare tills det händer något annat som får alla att glömma den. Uppgifterna på nätet är suspekta och måste ”rensas”. Så länge Tjajka inte har agerat illojalt mot presidenten själv, utan bara låtit sina barn berika sig genom att beskydda organiserad brottslighet, är det ingen fara. Måsen har landat på fötterna.

Och förresten, även om han senare av någon anledning skulle tvingas avgå så går det nog bra för honom ändå. Så var det ju förra gången Putin sparkade riksåklagaren. Han fick helt enkelt byta plats med justitieministern. Och vad hette justitieministern då? Jo, Jurij Tjajka.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Måsen har landat”

På måndagsmorgonen blev det känt att en man som försökte hyra biografen i byn Kusjtjovskaja för att visa Navalnyjs avslöjande film blivit svårt misshandlad på gatan efter mötet med chefen på biografen. Han har lämnat byn. Vågar inte kontakta polisen som enligt honom fortfarande är i maskopi med de kriminella. Det var alltså i Kusjtjovskaja det kriminella gänget begick massmord 2010. Inte mycket verkar ha ändrats sedan dess.

http://www.rbc.ru/politics/21/12/2015/5677c74e9a7947c25c29a8a6
http://theins.ru/news/18047
https://slon.ru/posts/61563
http://golos-kubani.ru/na-kubani-za-zhelanie-pokazat-film-fbk-chajka-cheloveku-prolomili-golovu/
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=494909350681290&id=100004866871384&pnref=story

Stängt för kommentering.