Pussy Riot i kvadrat

Skenrättegångarnas tid är tillbaka i Ryssland. Startskottet gick för tre år sedan, när två medlemmar i den ryska performancegruppen Pussy Riot dömdes till två år i fängelse för några danssteg på en altartrappa. Nu handlar det i stället om tiotals år i fängelse.

In English

Skärmavbild 2015-09-07 kl. 08.38.09Skenrättegångarnas tid är tillbaka i Ryssland. Startskottet gick för tre år sedan, när två medlemmar i den ryska performancegruppen Pussy Riot dömdes till två år i fängelse för några danssteg på en altartrappa. Nu handlar det i stället om tiotals år i fängelse.

Absurditeten i anklagelserna mot Pussy Riot och den farsartade rättegången hösten 2012 ledde till omfattande protester i Ryssland och enorm uppmärksamhet i västliga medier – men också i rysk stats-tv, där fallet användes som ett verktyg i maktapparatens kampanj för att smutskasta oppositionen, för att splittra den massiva proteströrelse som uppstått i Moskva och för att slå fast att den patriotiska statsledningen förvarar det ortodoxa Ryssland som hotas av det gudlösa Väst.

Därefter följde Bolotnajaprocesserna, där ett tjugotal noga utvalda personer ställdes inför rätta för ”våldsamt upplopp” vid en protestaktion i Moskva den 6 maj 2012. Efter en långdragen process som fick stor uppmärksamhet dömdes flera av dem till långa fängelsestraff.

Nu är det dags för nästa omgång. I Moskva 2015 är det inte många som höjer rösten mot höstens serie av absurda rättegångar. Här ska statueras exempel, och det gäller att inte bli näst i tur. Men jämfört med de braskande rubrikerna Pussy Riot fick är det anmärkningsvärt hur lite uppmärksamhet den senaste tidens rättsskandaler i Ryssland har fått i svenska medier, för här behöver väl ingen vara rädd för trakasserier?

Att den bortrövade estniske säkerhetspolisen Eston Kohver i slutet av augusti dömdes till 15 år i fängelse för spioneri var inte direkt förstasidesstoff. Än mindre har domen över den ukrainske filmaren Oleg Sentsov uppmärksammats – han fick nyss 20 år i fängelse som ”ledare för en terroristgrupp” på Krim efter en hemlig rättegång i en militärdomstol i Rostov.

Näst i tur står den ukrainska militära helikopterpiloten Nadezjda Savtjenko som rövades bort av ryska rebellstyrkor i östra Ukraina, fördes över till ryskt territorium i handfängsel och med säck över huvudet – och som nu anklagas inte bara för ”delaktighet i mord”, utan även för att ha tagit sig in i Ryssland på olagligt sätt.

En anledning till att de tre nu aktuella fallen inte har fått samma slags uppmärksamhet som Pussy Riot-rättegången är att de ryska makthavarna inte vill det. Målgruppen för dessa nya skenrättegångar är inte hela världen och kanske inte ens hela den ryska befolkningen, utan betydligt snävare grupper.

Fallet Kohver syftar förmodligen framför allt till att skicka en varningssignal till de baltiska länderna och i första hand Estland, och kanske att skaffa sig en spelpjäs att byta ut mot dömda ryska spioner i Estland.

Fallet Sentsov kanske i första hand är en varning till de Krimbor som eventuellt skulle kunna få för sig att protestera mot den ryska annekteringen, men även mer generellt skickar den en signal om att det är hårda nypor som gäller, som Jekaterina Sjulman skriver i sin utmärkta artikel i Vedomosti under titeln Зима близко, ”Vintern är nära”:

Как показывает пример процесса Сенцова, «демосталинизм» позволяет, осудив одного обвиняемого под телекамерами, добиться почти того же терроризирующего эффекта, как от целого «дела Промпартии», по которому прошли тысячи человек…

Som exemplet med Sentsovrättegången visar, ”demostalinismen” gör det möjligt att genom att döma en åtalad inför tv-kamerorna uppnå nästan samma terroreffekt som hela Prompartija-processen, då tusentals människor ställdes inför rätta.

Prompartija-processerna, som inleddes i november 1930, var en serie rättegångar som markerade slutet på den relativt liberala NEP-tiden och början på Stalins skräckvälde. De anklagade uppgavs ha planerat en kupp mot sovjetmakten med stöd av regeringarna i Frankrike, England och några andra länder. Frankrike hade enligt anklagelserna utlovats en bit av Ukraina som betalning för stöd till kuppmakarna, medan England skulle få tillgång till oljekällor i Azerbajdzjan.

Anklagelserna mot filmregissören Sentsov är ungefär lika fantasifulla. Det har inte uppvisats några som helst bevis på att han på något vis skulle ha varit inblandad i de två mindre anlagda bränder som inträffade i Krims huvudstad Simferopol, än mindre att han skulle ha varit ledare för en påstådd terroristorganisation som planerade att spränga allt möjligt på Krim. Det enda åtalet ligger på är utpekanden från två vittnen, varav en under rättegången tog tillbaka sitt vittnesmål och sade att han hade blivit torterad under förhören.

Även Sentsov själv har berättat att han blivit misshandlad under förhören, men det var inget domstolen brydde sig om – de blåmärken Sentsov kunde visa upp var enligt rätten orsakade av honom själv i en sadomasochistisk sexlek. Därmed kan man ju peka ut den ryskspråkiga Sentsov inte bara som en farlig ukrainsk nationalistterrorist, utan även som en sexuell avvikare. Och domen blev allså tjugo år.

Den avskräckande effekten av att vem som helst helt utan bindande bevis kan dömas till årtionden bakom galler är avsevärd för den som på ett eller annat sätt hade tänkt visa sitt missnöje med makthavarna. Är det verkligen värt risken?

Även historikern Nikolaj Svanidze drar paralleller mella Sentsovdomen och Stalintiden när han intervjuas i Echo Moskvy:

Массовых репрессий мы пока, тьфу-тьфу, не наблюдаем. Что будет завтра, подождем, посмотрим. Пока нет. А вот точечно, вот такие индивидуальные репрессии, но уже очень жесткие сроки, сроки совершенно сталинского образца. Ну 20 лет это не шутка. Был такой анекдот в лучшие годы: а тебе сколько дали, браток. – 20 лет. – А за что? – Да ни за что. – Ну это ты врешь, ни за что больше 10-ти не дают. Вот теперь дают больше 10-ти. Это действительно очень реальные конкретные сроки. Это значит, что дают понять – сидеть. Сидеть, бояться.

Storskalig repression ser vi ännu inte, som tur är. Vi får se vad som händer härnäst. Ännu inte. Men punktvis ja, sådan här individuell repression, men redan med mycket hårda fängelsestraff, med fängelsestraff av Stalins snitt. Tjugo år är inget skämt. På gamla goda tider fanns det ett skämt: ”Hur många år fick du? – Tjugo år. – Vad hade du gjort? – Inget alls. – Nej, nu ljuger du. För inget alls ger de inte mer än tio år.” Men nu ger de mer än tio år. Det är verkligen hårda, reella strafftider. Det betyder att de låter oss förstå: Sitt still. Sitt still och var rädd.

Syftet med rättegången mot den ukrainska helikopterpiloten Savtjenko är något svårare att förstå – det är oklart vem man vill skrämma. Hon anklagas för delaktighet i mord på två ryska journalister som dödades i granatbeskjutning vid fronten i östra Ukraina, trots att hon av allt att döma togs till fånga av proryska rebeller en timme innan beskjutningen ägde rum.

På samma sätt som i de övriga två fallen har även rättegången mot henne förlagts till en plats långt utanför Moskva för att försvåra oberoende insyn och rapportering – trots att alla tre anklagade först fördes till Moskva, och trots att det givetvis är i Moskva de verkliga besluten om dom och påföljd fattas.

En anledning till det bristande medieintresset i väst är utan tvekan att dessa fall är svårare att genomlysa än Pussy Riot-rättegången och kräver en del bakgrundskunskaper. Men den absurda godtycklighet med vilken årtiondelånga fängelsestraff nu delas ut visar att balansen i det ryska maktapparaten sedan Pussy Riot-domen förskjutits ytterligare flera steg mot totalitärt styre.

Som alla odemokratiska regimer står det ryska systemet på tre ben – pengar, lögner och repression. Under Putins första tio år vid makten var pengar inget problem, oljepriset var högt och de flesta i Ryssland fick det bättre för varje år som gick. Men i år, för första gången sedan Vladimir Putin kom till makten, får de flesta det betydligt sämre. Alltså behövs det mer lögner och repression.

Mer på temat

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

3 svar på ”Pussy Riot i kvadrat”

Såsom varande en person som under en lång tid studerat Moskvaprocesserna under 1930-talet vill jag påstå att din historieskrivning saknar verklighetsförankring. Även om jag inte direkt studerat processen mot Industripartiet 1930 så har jag desto mer studerat de stora förräderiprocesserna mot olika oppositionsfigurer åren 1936-1938 vilket hittills resulterat i en artikel och med en ny under research. I samtliga fall – Zinovjev-Kamenev-processen 1936, Pjatakov-Radek-processen 1937 och Bucharin-Rykov-processen 1938 plus även Tuchatjevskij-processen 1937 – så var de anklagade till i vart fall det som de erkände sig skyldiga till.

Vad gäller Stalins s.k. ”skräckvälde” så är det begränsat till åren 1937-1938 och avrättningarna av hundratusentals oskyldiga människor. Där är det nu klarlagt att NKVD-chefen Jezhov i maskopi med lokala partiledare agerade bakom ryggen på regimen med syfte att piska upp hat mot regimen och därigenom själv ta över makten.

Stängt för kommentering.