Medan resten av världen använde fredagen till att försöka förstå vad det brittiska folkomröstningsresultatet betyder eller till att fira midsommar passade de ryska makthavarna på att dra åt skruvarna ytterligare några varv. Parlamentet klubbade nya extremistlagar och den sista liberale guvernören låstes in.
Alla mobilsamtal i Ryssland ska nu spelas in av teleoperatörerna och sparas i ett halvår. Kravet är tekniskt omöjligt att uppfylla, eftersom det inte finns någonstans att bevara så mycket data, menar teleoperatörerna. Ändå klubbades det igenom utan diskussion av ryska statsduman.
Den allomfattande telefonavlyssningen är bara en liten del i lagpaketet som det ryska parlamentets underhus godkände under midsommaraftonen. Paketet har döpts efter en av upphovsmännen, den ultrakonservativa dumaledamoten Irina Jarovaja.
Några av de mest odiösa paragraferna hade visserligen strukits när lagförslagen lades fram – exempelvis paragrafen som skulle ha lett till indraget medborgarskap för ryssar som arbetar åt internationella organisationer utan den ryska regeringens uttryckliga medgivande.
De antagna lagarna stipulerar dock bland annat att alla internettjänster som krypterar meddelanden måste se till att polisen och säkerhetstjänsten vid begäran får tillgång till innehållet i dessa. Hur detta skulle kunna vara möjligt är oklart.
Till och med den amerikanske CIA-avhopparen Edward Snowden, som för det mesta hållit tyst om nätövervakningen i Ryssland, gick i helgen ut på Twitter och protesterade mot det nya lagpaketet:
Russia's new Big Brother law is an unworkable, unjustifiable violation of rights that should never be signed. https://t.co/HNsYmRaxR3
— Edward Snowden (@Snowden) June 25, 2016
Lagpaketet, vars syfte sägs vara att förhindra terrorism, fjörbjuder också missionärsverksamhet utan tillstånd. “Uppvigling till oroligheter” kan straffas med fem till tio år i fängelse. Det redan luddiga begreppet “extremism” utvidgas ytterligare, straffmyndighetsåldern för “extremistbrott” sänks till 14 år och hårda straff införs för barn och vuxna som inte anger misstänkta extremister till polisen.
Innan de nya “antiterrorlagarna” träder i kraft måste de godkännas av parlamentets överhus, federationsrådet, samt skrivas under av president Vladimir Putin, vilket väntas ske inom kort.
Lagpaketet är en del av förberedelserna inför det tidigarelagda parlamentsvalet den 18 september – det omfattande fusket i samband med förra parlamentsvalet i december 2011 ledde till stora protester med krav på demokratiska reformer, och makthavarna gör allt för att undvika en liknande utveckling i år.
Också gripandet av Rysslands enda “liberala” guvernör Nikita Belych i fredags är ett klart tecken på att valkampanjen nu är i gång. Belych var en gång ledare för oppositionspartiet SPS, men hoppade av under hösten 2008 och tog sedan emot posten som guvernör i Kirovregionen.
Den gången manövrerade Kreml bort honom samtidigt som det en gång betydelsefulla högerliberala partiet SPS slutgiltigt raserades. Nu får makthavarna i Kreml nytta av Belych en gång till, när han paraderas framför tv-kamerorna i handfängsel som ett levande exempel på korrupta liberaler politiker och som bevis på att de styrande verkligen tar kampen mot korruptionen på allvar.
Belych greps i Moskva på fredagskvällen efter att han enligt uppgift mottagit en påse som innehöll en flaska vin och 150.000 euro i märkta sedlar. Pengarna ska ha varit en tredje delbetalning av en muta på sammanlagt 400.000 euro. Enligt förundersökningsledaren som uttalade sig under häktningsprocessen ska Belych ha medgivit att han tagit emot pengarna men förnekat att det skulle handla om en muta.
Oavsett om det verkligen handlar om en muta eller om brottet är iscensatt är det uppenbart att tidpunkten för gripandet är vald med tanke på valkampanjen. Nu kan “den korrupta liberala guvernören” användas som “bevis” på att den liberala oppositionen bara är ute efter pengar. Samtidig kan hans kopplingar till ledande oppositionspolitiker användas i smutskastningskampanjer.
Redan för några månader sedan slogs förresten ett nytt rekord i smutskastning, när smygfilmade sexscener med en ledande oppositionspolitiker, den före detta premiärministern Michail Kasianov, och hans älskarinna, på bästa sändningstid visades i den populära, rikstäckande tv-kanalen NTV. Skandalen ledde till att oppositionens planer på valsamarbete raserades, vilket i och för sig alltid brukar inträffa.
Men nu är valkampanjen alltså i gång på riktigt, med en guvernör bakom galler och nya lagar med ännu hårdare straff för att avskräcka alla som till äventyrs hade tänkt demonstrera mot valfusk. Fast denna gång har makthavarna bytt ut centrala valkommissionens ordförande och utlovat ett ärligt val, så det kommer inte att finnas någon anledning att protestera.
Dessutom har myndigheterna passat på att ändra reglerna för valövervakning så att övervakarna långt i förväg måste anmäla vilka vallokaler de tänker närvara i. Därför kommer de säkert inte att hitta något fuffens.
Uppdatering den 7 juli 2016: Lagpaketet om total övervakning godkändes av federationsrådet den 29 juni och skrevs under av Vladimir Putin den 7 juli. På Kremls hemsida publiceras Putins uppdrag till regeringen och säkerhetstjänsten FSB i samband med att lagen nu trätt i kraft. Uppdragen går bland annat ut på att FSB senast den 20 juli, alltså inom 13 dagar, ska ta fram rutiner för “certifiering” av krypteringstjänster och överlämnande av krypteringsnycklar till berörda myndigheter. Regeringen ska bland annat utreda kostnad och tidsplan för tillverkning av inhemsk utrustning för lagring och bearbetning av inspelat ljud från telefonsamtal. Utredningen ska vara klar senast den 1 september.
Mer på temat
- SR – Snowden mot ny rysk storebrorslag
- Meduza – A nation of criminal suspects
- Meduza – Russia’s State Duma just approved some of the most repressive laws in post-Soviet history
- Meduza – The Duma’s new ‘Big-Brother’ legislation kills Russia’s Internet companies and hurts ordinary Web users. Here’s how.
- Meduza – Police arrest Russia’s last liberal governor on bribery charges
- The Interpreter – Nikita Belykh, ‘Last Liberal Governor in Russia,’ Arrested for Bribe-Taking
- Ведомости – Арест Никиты Белых – это удар по либералам и усиление позиций силовиков, считают эксперты
- Сноб – Преступное молчание, международный терроризм и наказание малолетних. Что изменит закон Яровой
- Ведомости – Реализация законопроекта Яровой обойдется Mail.ru Group почти в $2 млрд
- Сноб – Операторы связи оценили потери бюджета от «закона Яровой»
- Rublacklist.net – «Закон о слежке» показал пугающую некомпетентность законодателей, но объединил IT-бизнес и интернет-сообщество
- Законопроект № 1039149-6 О внесении изменений в отдельные законодательные акты Российской Федерации в части установления дополнительных мер противодействия терроризму и обеспечения общественной безопасности
2 svar på ”Ryskt valförtryck i Brexits skugga”
Tack för att du uppmärksammar det här. Tror du att genomklubbningen i fredags var planerad i förväg att hända samtidigt som resultatet av folkomröstningen i Storbritannien blev känt? Hur långt i förväg bestäms tidpunkterna för att klubba igenom lagförslag i duman?
Datumet för folkomröstningen var känt länge, så det hade inte varit omöjligt att planera in den sista behandlingen av lagprojekten för samma dag. Det har hänt förr att ryska myndigheter har passat på och fattat beslut som man hoppas ska passera obemärkta utomlands vid en tidpunkt då uppmärksamheten är annanstans. Det är givetvis omöjligt att säga om tidpunkten var medvetet vald, men omöjligt är det inte.