vårKön till Serov-utställningen är hundratals meter lång. Den enorma betonglådan alla vill komma in i står vid Moskvafloden, intill Gorkijparken. Det var länge sedan man såg en sådan imponerande kö i Moskva. Nu har alla tv-kanaler varit här och gjort reportage, vilket i sin tur lett till att kön blivit ännu längre.
Valentin Serov är en av Rysslands mest älskade konstnärer. Naturligtvis är det många som vill se den stora utställningen som är tillägnad 150-årsminnet av hans födelse. Men utställningen öppnade redan i oktober. Först nu, under utställningens sista vecka, har kön blivit ett fenomen.
Det började med nyheten om att de köande konstälskarna tryckt sönder en dörr för att komma in på utställningen. Incidenten inträffade när folkmassan försökte storma in genom en alltför liten dörr som äntligen hade öppnats. Oredan berodde delvis på att besökare som köpt biljetter i förväg på nätet hade förstått att de inte skulle behöva stå i den långa kön.
Nästa dag var dörren lagad, men sedan dess har kön till Serov fortsatt att producera nyheter på löpande band. Ska utställningen verkligen stänga den 24 januari som planerat, eller kan den komma att förlängas? Nej, det blir ingen förlängning. En polispatrull och en ambulans är nu ständigt på plats, får vi veta, och nyhetsuppläsarna på tv ger goda råd till den som tänker trotsa vädrets makter och ställa sig i kön. Filtstövlar är det bästa mot kölden.
Försäljningen av biljetter på nätet har stoppats för att minska kön, berättar kvällsnyheterna. I rutan visas räddningsministeriets orangea tält som har ställts intill kön, så att frusna “Moskvabor och huvudstadens gäster” som stått i kön i timmar får värma sig. Utanför tältet delar räddningspersonal ut te. En soppkanon ska rullas till platsen nästa dag, berättar reportern.
Sovjetunionen var köernas förlovade land. Köerna var oktoberrevolutionens mest bestående landvinning, sovjetmedborgarna köade från vaggan till graven. I författaren Vladimir Sorokins banbrytande berättelse Otjered (“Kön”, ej översatt) från 1983 är kön en allegori för hela sovjetsamhället. I Sorokins ändlösa kö verkar ingen veta vad de köar för. I kön uppstår kärleksförhållanden, i kön uppfostrar man barn, i kön super man och väntar på något gott som aldrig kommer.
Kön till Serovutställningen kanske inte är Sorokins allomfattande bild av hela det ryska samhället, men den har i alla fall blivit en outsinlig källa för nyheter i alla genrer. Journalisten Andrej Borzenko funderade kring fenomenet i ett inlägg på Facebook:
Jag väntar bara på dessa nyheter: “Tre döda och fem sårade efter skottväxling i Serovkön”. “Säsongens första näverbrev upptäckt i Serovkön.” “De protesterande långtradarchaufförerna har anslutit sig till Serovkön.” “Myndigheterna i Moskva meddelar att Serovkön avslutas.” Och givetvis också en dementi från Peskov samt en gif-bild med Travolta.
Peskov är Vladimir Putins mustaschprydde pressekreterare som är känd för att dementera allt. Vad skulle han kunna säga om Serovkön? “Vilken kö? Jag har inte hört talas om någon kö.”
Borzenkos inlägg spreds blixtsnabbt och läsarna lade till sina egna förslag till möjliga nyheter från Serovkön. Nättidningen Meduza samlade de bästa – här är några exempel:
Polisen har räddat en man som i fjorton år hållits fången i Serovkön.
Putin anser att Serovköns sönderfall är 1900-talets största geopolitiska katastrof.
Barn som föds i Serovkön får gå förbi kön.
Serovkön har flyttats till växlingskontoren.
Några av nyheterna kräver viss bakgrundskunskap för att vara begripliga, exempelvis den här:
Roskomnadzor har blockerat Serovkön.
Roskomnadzor är den statliga myndighet som står för kontroll av massmedier och internet, och som ofta fattar beslut om blockering av webbplatser.
Eller denna:
Myndigheterna har tillåtit en Serovkö i Mitino.
Mitino är en betongförort i nordvästra utkanten av Moskva. Sedan de stora protesterna 2011-12 har myndigheterna i Moskva inte velat tillåta oppositionsdemonstrationer i de centrala delarna av staden, utan erbjudit dem platser långt ute i förorterna.
Nästa steg efter flytten till Mitino är också med:
Stadsdomstolen i Moskva har förbjudit Serovkön som en extremistisk organisation.
Å andra sidan är det folkliga stödet för Serovkön lika starkt förankrat som stödet för Vladimir Putin:
Enligt opinionsundersökningar står 86% av ryssarna i Serovkön.
Även klickbetesjournalistiken frodas i Serovkön:
Han ställde sig i Serovkön. Och du kan inte föreställa vad som hände sedan…
Och ekonomijournalisterna är med på banan:
Serovköns längd som en faktor i rubelkursens volatilitet.
Kön kan dessutom växa oanat snabbt:
Ryssland dementerar uppgifterna om att Serovkön gått över gränsen mot Ukraina i närheten av Donetsk.
De sovjetiska köerna försvann när Boris Jeltsin den 29.1.1992 skrev under sitt dekret om fri handel. Serovkön försvinner när utställningen stänger dörrarna för sista gången den 24.1.2016. På den punkten är Tretiakovgalleriet obevekligt. Fast på Twitter har kulturminister Medinskij lovat att utställningen kommer att vara öppen på kvällarna till sista besökaren. Tänk om besökarna aldrig tar slut?
2 svar på ”Ryssland står i kön till Serov”
Nu har det meddelats att utställningen trots allt förlängs med en vecka. Och psykologer har kallats in för att hjälpa dem som blir förtvivlade i kön. Även det sistnämnda är alltså en riktig nyhet.
Det är få folkgrupper som lyckas vara så syrliga som ryssarna.
Mitt bidrag till folkfesten: “Kisilev varnar Ukraina: Vill ni ha Serov eller snösnoppen?”