När Kadyrovs Instagram stängs griper han folkfiender

Sedan Natalja Estemirova fördes bort och mördades har Ojub Titijev haft hennes jobb som chef för människorättsorganiationen Memorials verksamhet i Tjetjenien. Han försökte reda ut vad som hände med 27 försvunna tjetjener. Nu har han låsts in.

Sedan Natalja Estemirova fördes bort och mördades har Ojub Titijev haft hennes jobb som chef för människorättsorganiationen Memorials verksamhet i Tjetjenien. Han försökte reda ut vad som hände med 27 försvunna tjetjener. Nu har han låsts in.

Det är inte svårt att föreställa sig vilka risker lokala människorättsaktivister i Tjetjenien utsätts för, när till och med utländska journalister på kort besök i området kan utsättas för våldsamma attacker med de styrandes goda minne. Så skedde våren 2016, när en minibuss där bland andra Sveriges Radios korrespondent Maria Persson Löfgren färdades brändes ner och passagerarna misshandlades.

Det uppenbara syftet med attacken var att avskräcka ryska människorättsaktivister och visa att de inte är säkra i området ens om de rör sig i sällskap med utländska journalister. Samtidigt ville Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov visa att det är han som bestämmer i republiken – där gäller inte samma lagar som i Moskva, och där har centralmaktens polis inget att hämta.

Liknande syften lär ligga bakom tisdagens gripande av Ojub Titijev, som sedan mordet på Natalja Estemirova våren 2009 har lett människorättsorganisationen Memorials verksamhet i Tjetjenien. Genom att låsa in honom demonstrerar Kadyrov att han kan fängsla vem han vill, när han vill. Han skickar en signal till Memorial att det är dags att stänga butiken i Tjetenien. Och om Kreml inte reagerar får han kvitto på att han i Tjetjenien får fortsätta att göra som han vill.

Ojub Titijev.

Tjetjensk polis stoppade Ojub Titijevs bil på tisdagsmorgonen utanför Kurtjaloj, några mil sydost om Groznyj. Senare meddelades det att en svart plastpåse med 180 gram cannabis hade hittats i bilen. Att Titijev verkligen skulle ha haft droger i sin bil när han färdades i Tjetjenien och visste att han när som helst kunde bli stoppad och genomsökt får betraktas som ytterst osannolikt.

Detta är inte första gången en person den tjetjenska ledningen ogillar grips för narkotikainnehav. 2014 dömdes Ruslan Kutajev till fyra års fängelse efter att ha kritiserat Ramzan Kadyrov. Den formella anklagelsen var innehav av heroin. 2016 dömdes den kritiske journalisten Zjalaudi Gerijev till tre års fängelse för innehav av cannabis som polisen hittade i hans ryggsäck. Han hade skrivit för den kritiska webbplatsen Kavkazskij Uzel, som även har en del innehåll på engelska.

Både Kutajev och Gerijev uppges ha torterats under förhören. Ett liknande öde och ett långt fängelsestraff hotar även Ojub Titijev, om inte internationell uppmärksamhet får Moskva att gripa in. Tyvärr är tjetjenska människorättsaktivisters öde inget som intresserar omvärlden, åtminstone så länge de inte skjuts ner på öppen gata. Därför är det mycket smidigare för Kadyrov att anklaga dem för narkotikainnehav än att låta mörda dem.

En anledning till att Titijev grips just nu kan vara att Ramzan Kadyrov för ett par veckor sedan gick i taket när hans Instagramkonto blockerades på grund av USA:s sanktioner – som riktats mot honom med anledning av hans brott mot mänskliga rättigheter. Instagram var Kadyrovs favoritkanal i kommunikationen med undersåtarna och yttervärlden.

Efter att Kadyrovs Instagram och Facebook blockerats riktade det tjetjenska ”parlamentets” talman Magomed Daudov hårda anklagelser mot ”falska människorättskämpar” som enligt honom bar skulden till det inträffade:

Ответственно заявляю, что одними из тех, кто стоит за ситуацией, связанной с санкциями и блокировкой аккаунтов Главы ЧР в социальных сетях, являются псевдоправозащитники, которые работают во всяких «комитетах» и «центрах», «журналисты» самых лживых СМИ, получающие за свою подрывную антироссийскую деятельность «престижные премии» и «тридцать серебренников» в самом Вашингтоне и в других западных странах. Ни звук, ни громкое эхо, ни слово из под пера или из уст этих неоднократных американских «лауреатов высоких премий» не соответствует действительности.

Med fullt ansvar deklarerar jag, att det bland de skyldiga till situationen kring sanktionerna och blockeringen av Tjetjenska Republikens Ledares konton i sociala medier finns falska människorättskämpar i alla slags ”kommittéer” och ”centra” samt ”journalister” i de mest lögnaktiga massmedierna som för sitt undergrävande verksamhet mot Ryssland får ”prestigefyllda priser” och ”trettio silvermynt” i självaste Washington och i andra västliga länder. Inte ett ljud, inte det högljudda ekot, inte ett enda ord av dessa mångfaldiga amerikanska ”mottagarna av höga priser” motsvarar verkligheten.

Om det inte hade varit så att Ryssland infört moratorium på avrättningar hade man gjort processen kort med dessa folkfiender, fortsätter Daudov i sitt officiella uttalande. Men eftersom det nu inte går att avrätta fienderna så är det åtminstone dags att skicka dem till sina utländska husbönder eller isolera dem från det sunda samhället, menar han.

Den som gjort mest för mänskliga rättigheter i Tjetjenien är förresten Ramzan Kadyrov, hävdar Daudov.

Till saken hör att avrättningar i verkligheten knappast är avskaffade i Tjetjenien. För ungefär ett år sedan försvann 27 personer spårlöst. De misstänks ha avrättats i hemlighet.

Några av de försvunna var ungdomar som den 17 december 2016 mördade en polis de kände, stal hans bil och under biljakt körde över ytterligare en polis. Tre av dem uppges ha avrättats på sjukhuset i Groznyj.

Dagarna efter händelsen genomfördes omfattande razzior och ”antiterroroperationer” runt om i Tjetjenien. Enligt tidningen Novaja Gazetas uppgifter avrättades många av de gripna natten mot den 26 januari 2017. I juli 2017 publicerade tidningen en lista på 27 försvunna personer. Enligt Novaja Gazeta är listan inte fullständig.

Sedan dess har människorättsorganisationen Memorial försökt ta reda på vad som hände med de försvunna personerna. Enligt uppgifter från en välunderrättad källa arbetade Ojub Titijev med detta.

Och två veckor efter Daudovs uttalande om falska människorättsaktivister som egentligen är folkfiender råkade polisen alltså hitta cannabis hos Titijev. Nu är han isolerad från ”det sunda samhället”.

Ramzan Kadyrov å sin sida fortsätter att vara i kontakt med sina undersåtar genom sociala medier, trots att han nu är avstängd från Facebook och Instagram. Han har ju kvar sina konton på det ryska, Facebookliknande sociala nätverket VK.com samt på Twitter.

Att stoppa Kadyrov på sociala medier kanske har en viss symbolisk betydelse, även om man kan fundera på om det inte finns andra ledare vars närvaro på Twitter innebär en större risk för världsfreden.

Ändå hade det varit klädsamt om gripandet av Ojub Titijev hade fått åtminstone lika mycket uppmärksamhet i västliga medier som Kadyrovs bistra öde utan Instagram.

Internationell uppmärksamhet är nämligen det enda som nu eventuellt kan hjälpa honom – och andra tjetjenska människorättsaktivister, som trots alla hot fortsätter att arbeta. Kanske skulle sådan uppmärksamhet till och med kunna motverka nya utomrättsliga avrättningar i Tjetjenien.

Uppdatering 2018-01-11: Enligt Memorial hotar myndigheterna Titijev med att hans familjemedlemmar råkar illa ut om han inte erkänner sig skyldig till narkotikainnehav. Polisen letar efter hans närmaste familjemedlemmar, som tydligen har gömt sig. Släktingar har kastats ut på gatan av polisen, som därefter låste familjens hus och tog nycklarna.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.