Navalnyj kränker veteraner

Segern i stora fosterländska kriget är grunden för den statliga ideologin i dagens Ryssland. Allt ont kommer utifrån och Ryssland är omringat av fiender. Därför är Aleksej Navalnyj en utländsk agent som kränker patriotiska veteraner. Nu ska detta fastslås i domstol.

Aleksej Navalnyj i Moskvas stadsdomstol under den första processen den 2 januari. Foto: domstolens presstjänst.

Putin ska få sitta kvar till 2036. Det är den praktiska betydelsen av de ändringar av den ryska konstitutionen som godkändes i en märklig folkomröstning i somras. För att övertyga väljarna om de nya lagparagrafernas förträfflighet genomförde makthavarna en omfattande reklamkampanj. Där ingick också ett filmklipp på exakt en minut från den statliga tv-kanalen RT, där ett antal andra rangens kändisar och helt okända människor citerade några vackra ord från konstitutionen.

Den mest kände av personerna i filmen var före detta ishockeystjärnan Vjatjeslav Fetisov, nu parlamentsledamot för Putinpartiet Enade Ryssland. Den 2 juni, drygt två månader före förgiftningen, spred Aleksej Navalnyj filmklippet på Twitter med en ironisk kommentar:

Kolla, här är de, de såta vännerna. Man måste erkänna att de korrupta lakejernas lag än så länge ser rätt så svagt ut. Titta på dem: en skam för landet. Människor utan samvete. Förrädare.

En av de femton personer som talar i filmen är den 95-årige krigsveteranen Ignat Artiomenko, som syns i fyra sekunder och hinner säga ”…hedra minnet av våra förfäder som gett oss…”. Det är honom Aleksej Navalnyj nu påstås ha kränkt och förtalat genom sin tweet.

Visserligen använder inte Artiomenko Twitter, men någon såg till att visa Navalnyjs försåtliga kommentar till honom. Man kunde ju inte låta ett sådant lägligt tillfälle att angripa Navalnyj passera – den medaljprydde Artiomenko är en perfekt representant för alla patriotiska ryssar som Navalnyj ständigt förolämpar genom sin kritik av de korrupta makthavarna.

Anklagelserna är i samklang med den omskrivna grundlagen, som nu uttryckligen gör det förbjudet att ”förringa betydelsen av folkets hjältedåd vid försvar av Fosterlandet”.

En brottsutredning inleddes. Navalnyj påstås ha gjort sig skyldig till brott mot ryska brottsbalkens paragraf 128.1 punkt 2: Förtal i ett offentligt framträdande, i ett offentligt tillgängligt verk, i massmedier eller medelst telekommunikationsnätverk, inklusive nätverket ”Internet”, eller gällande flera personer, även om dessa inte pekas ut individuellt.

I samband med förundersökningen om tweeten genomfördes husrannsakan hemma hos Aleksej Navalnyj och på hans kontor. Det är oklart vad man trodde sig kunna hitta, men myndigheterna brukar genomföra husrannsakan hos Navalnyj och beslagta elektronisk utrustning när möjlighet uppstår.

Förtalsutredningen stoppades i augusti, när säkerhetstjänsten i stället vidtog mer direkta åtgärder för att bli av med Navalnyj, men påbörjades återigen den 30 december, när det stod klart att Navalnyj inte tänkte dö. Samtidigt meddelades det att Navalnyj även misstänks för förskingring av hundratals miljoner rubel som anhängare donerat till hans antikorruptionsfond.

Huvudförhandlingen i förolämpningsrättegången som inleddes den 5 februari liknar absurd teater från första början. Domaren tror först att veteranen Artiomenko heter Ignatenko. När hon undrar om Navalnyj hunnit bekanta sig med anklagelserna svarar denne att han tyvärr hade haft en del annat för sig sedan augusti.

När veteranen Artiomenko sedan ska höras över videolänk undrar Navalnyj vilka andra som finns med honom i rummet och viskar i hans öra vad han skulle säga. När det visar sig att domstolen har skickat en extra domare hem till Artiomenko frågar Navalnyj varför extradomaren inte kan visa sig i rutan.

– Är hon naken där eller vad handlar det om?

Extradomaren har ”rätt till bildhemlighet”, hävdar domaren i rättssalen, men till slut visar hon sig kort. Sedan läser veteranen upp sitt vittnesmål: ”I juni var jag på datjan och fick veta att Navalnyj hade kallat mig landsförrädare, och det gjorde mig bedrövad.” Snart meddelar extradomaren att veteranen mår dåligt, och huvudförhandlingen avbryts för en paus.

Krigsveteranen Ignat Artiomenko i RT:s valreklam.

Sedan hörs tre vittnen som är upprörda över att Navalnyj kränkt Artiomenko, men som inte verkar ha klart för sig när eller hur detta skulle ha skett. Ett av vittnena gör samma misstag som domaren och kallar Artiomenko för Ignatenko.

Till slut hörs veteranens barnbarn Igor Kolesnikov. Navalnyj hävdar att Kolesnikov utnyttjar sin morfar för egen vinning och de två börjar skrika i munnen på varandra, tills Kolesnikov säger att han inte kan skrika mer utan ett glas vatten.

– Men jag skriker på er helt utan något vattenglas. Det är ni som drar vanära över… skriker Navalnyj, när domaren avbryter honom.

”Navalnyj har återigen hävt smutsiga förolämpningar över en krigsveteran”, rapporterar kvällsnyheterna på stats-tv. ”Ambulans kallad till veteranen som Navalnyj förolämpat”, skriver statliga nyhetsbyrån Rian.

Efter en kort paus försöker Navalnyj få reda på vem det egentligen är som har anmält honom, eftersom vittnena lämnat motstridiga uppgifter. Ingen i familjen har skickat in någon anmälan, säger Kolesnikov.

Ändå finns det en anmälan från Artiomenko i handlingarna, men domaren vägrar visa den för vittnet eftersom ”detta inte är skedet för granskande av handlingar”. Navalnyj går i taket och säger att domaren inte verkar ha koll på hur en huvudförhandling ska hållas:

– Ärade domare, ni vet mycket väl att allt i den här processen är fabricerat, och där finns en anmälan från Artiomenko, jag har sett den. Och hans barnbarn ljuger om att det inte har gjorts någon anmälan. Eller han kanske inte ens ljuger, allt är påhitt. Förundersökningsledaren har själv skrivit anmälan och skrivit under med morfars namn, och så ljuger denne man här. Så visa upp den där sidan i handlingarna nu.

Domaren vägrar att visa upp handlingen, i stället avbryts huvudförhandlingen till den 12 februari. Men redan nu står det klart hur föreställningen kommer att avslutas: domstolen finner Navalnyj skyldig. Han heter ju Navalnyj.

Den enda oklarheten gäller straffet. I juni, när Navalnyj skrev sin tweet, ingick fängelse inte i straffskalan för brottet han kommer att finnas skyldig till. Men i slutet av december, ungefär samtidigt som förundersökningen mot Navalnyj togs upp igen, höjde ryska parlamentet maxstraffet för förtal på internet till två års fängelse.

Enligt ryska grundlagen kan den höjda straffskalan inte tillämpas på brott som är begångna före ändringen, men eftersom den misstänkte här heter Navalnyj är grundlagen satt ur spel – domstolen kan säkert hitta något sätt att döma honom till fängelse ändå. Brottet kanske ska ses som pågående, eftersom Navalnyj inte har raderat sin tweet?


Tio år av Putins kamp mot Navalnyj i rättsprocesser

I över tio år har Kreml hållit i gång olika rättsprocesser mot Aleksej Navalnyj för att hindra hans verksamhet och för att kunna smutskasta honom i medierna. Här är de viktigaste:

2010 Kirovles – Aleksej Navalnyj avslöjar en korruptionshärva i oljebolaget Transneft. Strax därefter inleds en rättsprocess där han påstås ha utövat påtryckningar på chefen för skogsbolaget Kirovles. Ärendet läggs ner flera gånger eftersom brott inte kan styrkas, men återupptas gång på gång efter påtryckningar från högre instans. Till slut döms Navalnyj 2013 till fem år i fångläger för förskingring, men efter omfattande protester i centrala Moskva släpps han fri. Den ovillkorliga fängelsedomen har oväntat omvandlats till villkorligt. 2016 kommer Europadomstolen för mänskliga rättigheter ECHR fram till att inget brott begåtts, varefter domen upphävs av Rysslands högsta domstol. Processen tas om, men den nya domen som fastställs i rysk domstol 2017 är identisk med den första. Bloggtexter om Kirovles.

2012 Yves Rocher – Oleg Navalnyj (Aleksejs yngre bror) anklagas ha ”övertygat” bolaget Yves Rocher att använda hans speditionsfirma för leveranser, i stället för Rysslands postverk, vilket uppges ha kostat Yves Rocher 26 miljoner rubel. Aleksej Navalnyj äger hälften av aktierna i bolaget. Anklagelserna kommer från Yves Rochers Rysslandschef Bruno Leproux som arbetat i Ryssland i över 15 år. Leproux lämnar snart Yves Rocher och får jobb hos ett ryskt bolag med nära kopplingar till Kreml. Yves Rocher meddelar att bolaget inte har orsakats någon ekonomisk skada, men processen går vidare. Oleg Navalnyj döms till 3,5 år i fängelse. Aleksej Navalnyj döms till villkorligt straff. Det är detta villkorliga straff som i januari 2021 förvandlades till ovillkorligt fängelsestraff. 2017 kommer Europeiska människorättsdomstolen ECHR fram till att domen är grundlös. 2019 slår ECHR även fast att Aleksej Navalnyjs husarrest i samband med processen var politiskt motiverad. Bloggtexter om Yves Rocher.

2020 Förtal av veteran – Aleksej Navalnyj anklagas för att ha förtalat en krigsveteran i ett Twitterinlägg. Processen beskrivs i texten ovan.

2020 FBK-förskingring – Aleksej Navalnyj anklagas att ha använt 359 miljoner rubel av donationspengarna som hans antikorruptionsfond samlat in från anhängare till egen konsumtion. Bevis saknas. Det uppenbara syftet med anklagelserna, som blev kända i slutet av december, var att se till att Navalnyj stannar i utlandet. Förundersökning pågår, maxstraffet är tio år i fängelse.


Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.