Putin tar gisslan 3

Vi rör inte familjemedlemmar. Det har varit Kremlmaffians oskrivna regel hittills, men nu lägger man inga fingrar emellan.

Ivan Zjdanov och hans far Jurij Zjdanov. Bild från Ivan Zjdanovs Facebooksida.Vi rör inte familjemedlemmar. Det har varit Kremlmaffians oskrivna regel hittills, men nu lägger man inga fingrar emellan när det gäller att stoppa Navalnyj och hans anhängare. I helgen greps fadern till chefen på Navalnyjs antikorruptionsfond FBK. Den 66-årige pensionären Jurij Zjdanov är nu Putins gisslan, precis som Aleksej Navalnyj själv.

Vi rör inte familjemedlemmar. Det har varit Kremlmaffians oskrivna regel hittills, men nu lägger man inga fingrar emellan när det gäller att stoppa Navalnyj och hans anhängare. I helgen greps fadern till chefen på Navalnyjs antikorruptionsfond FBK. Den 66-årige pensionären Jurij Zjdanov är nu Putins gisslan, precis som Aleksej Navalnyj själv.

Man kan få intrycket att ledningen i Kreml är desperat. För varför skulle man annars ta familjemedlemmar som gisslan för att sätta tryck på oppositionsaktivister? Hittills har detta i huvudsak varit en taktik som bara Tjetjeniens brutala ledare Ramzan Kadyrov använt, men den oskrivna regeln verkar vara på väg att ändras.

När det gäller just Aleksej Navalnyj har Vladimir Putin redan tidigare gjort ett avsteg i regeln och låst in hans bror Oleg Navalnyj på 3,5 år. Det uppenbara syftet var att få storebror Aleksej trappa ner sin oppositionella verksamhet. Det lyckades inte, så nu har Putin i stället tagit Aleksej Navalnyj själv som gisslan.

Men inte nog med det. På måndagsmorgonen meddelade Ivan Zjdanov, chef för Navalnyjs antikorruptionsfond FBK, att hans 66-årige, pensionerade far Jurij Zjdanov plötsligt gripits på fabricerade grunder. Syftet är att uppenbart att sätta press på Ivan Zjdanov inför höstens parlamentsval, där Navalnyjs rörelse ska satsa på ”smart röstning” för att försöka knäcka maktpartiet Enade Rysslands monopolställning: rösterna ska i varje valkrets läggas på den kandidat som har störst chans att slå ut Enade Ryssland, oavsett partifärg.

Anklagelsen mot Jurij Zjdanov handlar om att han under sin tid som tjänsteman på låg nivå i en by i Nenetsien vid Norra ishavet rekommenderade att en person av sociala skäl borde få en kommunal bostad. Senare visade det sig att en annan person i samma familj redan hade fått ett bidrag för att skaffa boende, och beslutet om den kommunala bostaden drogs tillbaka. Punkt slut.

Hade det varit, om inte Jurij Zjdanovs son hade jobbat i Navalnyjs antikorruptionsfond. Nu skickar myndigheterna i stället en särskild förundersökningsgrupp från Archangelsk i norra Ryssland till Rostov i söder för att gripa pensionären Jurij Zjdanov. Han ska ställas till svars för ”missbruk av tjänsteställning”, trots att det inte ens var han som fattade det felaktiga beslutet att ge kvinnan en bostad (beslutet fattades av en chef som är medlem i Putinpartiet) och trots att ingen ekonomisk skada skett.

De enorma resurser som man använt för att gräva fram vad som helst som kan läggas Jurij Zjdanov till last visar tydligt att det handlar om politisk förföljelse, liksom det faktum att han direkt häktades, när andra misstänkta i liknande ärenden i vanliga fall mycket sällan frihetsberövas. Dessutom har Kremltrogna Telegramkanaler redan börjat sprida rykten om att Navalnyjs antikorruptionsfond leds av sonen till en ”korrupt tjänsteman”.

FBK:s chef Ivan Zjdanov själv ser det hela som en hämnd för hans undersökningar av de korrupta tjänstemännen i Moskva som tilldelas lyxvillor på Moskvabornas bekostnad, men också som utpressning, sade han på radiostationen Echo Moskvy på tisdagsmorgonen:

– De kommer att använda detta för att tysta ner mig. “Säger du ett ord för mycket så gör vi något med din far.” Han är helt enkelt gisslan.

När Oleg Navalnyj dömdes till fängelse jämfördes domen med Stalins och KGB:s sätt att ta anhöriga som gisslan eller använda dem i utpressningssyfte för att tysta besvärliga dissidenter. På samma sätt försöker makthavarna nu sätta tryck direkt på Aleksej Navalnyj för att tvinga hans rörelse att backa. Den före detta sovjetiske dissidenten Aleksandr Podrabinek jämför situationen med 1970-talet i Sovjetunionen.

Podrabinek skrev då en rapport om hur tvångsvård på mentalsjukhus användes som ett sätt att bryta ner dissidenter i Sovjetunionen och lät publicera boken i Väst. Efter detta försökte de sovjetiska myndigheterna först tvinga honom och hans familj att emigrera till Israel. När han vägrade dömdes han först till intern förvisning och senare till straffkoloni.

– De lägger stor uppmärksamhet på de politiska fångarna, de måste brytas ner. Det är själva syftet med att fängsla en politisk motståndare, att placera honom i så outhärdliga förhållanden att han tvingas göra eftergifter till makthavarna. Det är vad de kommer att göra med Aleksej Navalnyj, säger Podrabinek.


Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.