De första fyra månaderna av Ukrainakriget

Här samlar jag vad jag skrivit om Ukrainakriget sedan februari 2022 i omvänd kronologisk ordning. Några viktiga länkar högst upp.

Väggmålning av Oleksij Bordusov vid Velyka Zjytomyrska i centrala Kiev.

Den ryska invasionen av Ukraina inleddes med annekteringen av Krim i februari-mars 2014 och fortsatte med kriget i Donbass. Till en början förde Ryssland krig genom att stödja och beväpna militanta separatister samt genom att skicka in ”frivilliga”. Från augusti 2014 gick Ryssland in med reguljära trupper, vilket dock aldrig erkändes officiellt. Från februari 2015 till februari 2022 var konflikten frusen.

Här under finns mina veckovisa sammanfattningar av läget i Ukraina sedan februari 2022 i omvänd kronologisk ordning, med länkar till artiklar jag skrivit under den aktuella perioden. För att se respektive avsnitt, klicka på pilen till höger. Det går bra att öppna flera kartor samtidigt för att jämföra situationen under olika veckor.

Alla mina artiklar som publicerats i Sydsvenskan finns samlade här.

Några länkar:


Karta 23 juni

17–23 juni. Ryssland rasar över blockaden av Kaliningrad. Ukrainska trupper i öster riskerar omringning. Två högt uppsatta regeringstjänstemän greps i Kiev.

Ryssland rasar över blockaden av Kaliningrad

Det blir allvarliga konsekvenser för Litauen om landet inte häver förbudet att transportera sanktionerade varor till den ryska exklaven Kaliningrad, meddelade ryska myndigheter i veckan.

”Om inte godstrafiken mellan Kaliningradregionen och resten av Rysslands territorium inom en snar framtid är återställd till fullo, förbehåller sig Ryssland rätten att agera för att skydda landets nationella intressen”, skrev det ryska försvarsdepartementet i ett uttalande.

– Det råder inget tvivel om att Ryssland kommer att svara på dessa fientliga handlingar, sade Nikolaj Patrusjev, sekreterare för det ryska säkerhetsrådet, vid ett säkerhetsmöte i Kaliningrad.

Det militärt viktiga Kaliningrad ligger inklämt mellan de två Natoländerna Litauen och Polen, och saknar landförbindelse med resten av Ryssland. Järnvägs- och landsvägsförbindelserna från Belarus över litauiskt territorium är avgörande för Kaliningrads försörjning.

Det är inte Litauen utan hela EU som beslutat om sanktionerna som trädde i kraft den 17 juni. Restriktionerna gäller bland annat järnvägstransport av stålprodukter, men även många andra varor finns på listan över varor som inte längre får fraktas till Ryssland över EU:s territorium.

Ryska spioner gripna i Kiev

Den ukrainska säkerhetstjänsten SBU meddelade i veckan att två högt uppsatta tjänstemän gripits i Kiev, misstänkta för att ha spionerat för Ryssland. En av de gripna, en kvinna, var avdelningschef på regeringskansliets sekretariat medan den andre, en man, var avdelningschef i handelskammaren.

Enligt SBU fick spionerna betalt efter hur värdefull information de kunde leverera, upp till 15 000 dollar (drygt 150 000 kronor) för särskilt viktiga upplysningar. De ska ha lämnat över uppgifter om landets försvarskapacitet, om gränsbevakningen och personupplysningar om anställda inom rättsapparaten.

Gripandet ska ha varit resultatet av en ”omfattande specialoperation”. Båda gripna sitter nu häktade misstänkta för landsförräderi.

Omringning hotar ukrainska trupper i öster

Hårda strider med stora förluster för båda sidor fortsätter att rasa kring städerna Sievjerodonetsk och Lysytjansk i östra Ukraina – de enda större städer i Luhansklänet som fortfarande inte intagits av Ryssland.

De ryska trupperna uppgavs i slutet av veckan ha avancerat mot Lysytjansk från söder, och risken att de ukrainska försvararna blir omringade var stor. Även vägen från Bachmut till Lysytjansk var under angrepp.

De ryska trupperna fortsatte i veckan också att avancera mot den strategiskt viktiga staden Slovjansk i Donetsklänet.

Amerikaner tillfångatagna

Två amerikaner som stred på den ukrainska sidan har tillfångatagits av de ryska trupperna. Alexander Drueke och Andy Huynh försvann den 9 juni.

I veckan nämnde Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov dem för första gången i en intervju med det amerikanske tv-bolaget NBC.

– De är legosoldater som varit delaktiga i olagliga verksamheter på ukrainskt territorium. De deltog i beskjutning av vår militära personal. De utsatte dem för fara, sade Peskov.

Enligt Peskov ska männen ställas inför rätta för brott de påstås ha begått. Tidigare har två brittiska och en marockansk medborgare dömts till döden av en ”domstol” i den ryskstödda utbrytarrepubliken DNR.


Andra artiklar i veckan:

Karta 16 juni

10–16 juni. Stora förluster i öster. Sista broarna i Sievjerodonetsk sprängda, nya ryska uppgifter om annektering. Fyrfaldigt besök i Kiev, väst utlovar mer vapen.

Karta 9 juni

4–9 juni. Kiev under attack igen. Ukrainska partisaner hotar ockupationstrupperna i söder medan Ryssland trappar upp psykologisk krigföring.

Animerad karta första 100 dagarna

28 maj – 3 juni. Hundra dagar har gått. Ukraina har klarat sig bättre än många förväntade sig, men 6,6 miljoner ukrainare har flytt landet och nu börjar ukrainska politiker bråka sinsemellan.

Karta 27 maj

20–27 maj. Båda sidor nobbar italienskt fredsförslag. Ryssland inringar Sievjerodonetsk och utlovar ryskt medborgarskap till invånare i ockuperat område. 

Karta 19 maj

13–19 maj. Ukraina bedöms ha segrat i fältslaget om landets andra stad Charkiv. Huvuddelen av Azovstals försvarare har gett upp.

Karta 12 maj

6–12 maj. Ungern stoppar EU-sanktioner, segerdagen gav inga svar men Ryssland vill sluka nya bitar av Ukraina.

Karta 5 maj

29 april – 5 maj. Många döda i attack mot rysk ledningscentral. Stålverket i Mariupol stormas, men ingen storseger väntas till segerdagen den 9 maj.

Karta 28 april

22–28 april. De ryska styrkorna i östra Ukraina har inte lyckats avancera särskilt mycket. Utropande av ny separatistrepublik kring Cherson förbereds.

Karta 21 april

15-21 april. Vladimir Putin träffar sin försvarsminister och förklarar seger i Mariupol. Storanfallet i öst inleds.

Karta 14 april

8-14 april. Ryska flaggskeppet i Svarta havet sänkt. Putins man i Kiev gripen. Raketanfall i Kramatorsk.

Karta 7 april

1-7 april. Allt fler bevis på krigsbrott upptäcks när de ryska trupperna nu dragit sig tillbaka från norra Ukraina. Ryssland kompenserar nederlaget med hysteriskt tonläge.

Karta 1 april

25 mars -1 april. Fredsförhandlingar är utsiktslösa eftersom ingen av sidorna är beredd på kompromiss. Ryska trupper dras tillbaka från Kievs förstäder och Tjernobyl – men väntas försöka ta mer mark i öster.

Karta 24 mars

18-24 mars. Ryska trupper börjar tryckas tillbaka från Kievs omedelbara omgivningar.

Karta 17 mars

11-17 mars. Mariupol omringat, teatern bombas. Ryska robotattacker mot västra Ukraina. Hårda strider norr om Kiev.

Karta 10 mars

4–10 mars. Strider vid kärnkraftverk, förlossningssjukhus bombas i Mariupol. Nytt, resultatlöst försök till fredsförhandlingar i Turkiet.

Karta 3 mars

24 februari – 3 mars. Ryssland anfaller Ukraina på flera fronter samtidigt. Syftet verkar vara att snabbt inta huvudstaden och byta ut regeringen.

Karta 24 februari

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.