Det pågår inget krig i Ukraina, bara en begränsad specialoperation. De ryska medborgarna får all nödvändig information om specialoperationen från de ryska myndigheterna, några andra källor behövs inte. Osanktionerad information kan ju skapa oro och rubba stabiliteten i samhället.
En av orosmakarna är Ilja Jasjin – en gammal kollega till Aleksej Navalnyj. Han var den absolut mest kända av de ryska oppositionspolitiker som fortfarande var på fri fot och öppet kritiserade kriget i Ukraina. När han nu hotas av upp till tio år i fängelse för att inte ha ljugit om kriget väcker det därför naturligtvis stor internationell uppmärksamhet.
Sanningen är dock att de ryska myndigheterna in i det längsta har velat undvika att låsa in Jasjin just för att han är en även internationellt välkänd politiker. I stället har man försökt tvinga honom att lämna landet – men precis som Aleksej Navalnyj har han vägrat. Jasjin menar att han som rysk politiker måste verka i Ryssland, även om det innebär att han hamnar i fängelse.
I den här utmärkta intervjun (med engelsk text) som Jurij Dud gjorde bara för en månad sedan, berättar Jasjin att han är glad varje morgon när han väcks av väckarklockan i telefonen och inte av polisen som knackar på dörren. Han berättar också att han sedan kriget började sett till att laga alla sina tänder, eftersom han vet att han knappast kan vänta sig bra tandvård i fängelset.
För drygt två veckor sedan greps Jasjin och dömdes till femton dygns administrativ arrest för ohörsamhet mot ordningsmakten – han uppgavs ha gjort motstånd när han greps. Exakt samma tillvägagångssätt användes mot oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza när han greps i Moskva i april.
När Kara-Murza skulle släppas efter två veckor i arresten häktades han i stället, nu misstänkt för att spridit ”falska” (sanna) nyheter om kriget. Samma sak skedde när Jasjin skulle släppas. Under häktningsförhandlingen den 13 juni var Jasjins budskap till ryssarna samma som Aleksej Navalnyjs: ”Jag är inte rädd – var inte rädda ni heller!”
Det är dock lättare sagt än gjort. De flesta ryssar som är mot kriget i Ukraina vågar knappt säga något offentligt. Själva ordet ”krig” är farligt, eftersom det officiellt inte pågår något krig. Alla uttalanden som avviker från ryska försvarsministeriets officiella pressmeddelanden kan bedömas vara ”falska nyheter” och ”misskreditera de ryska väpnade styrkorna”.
Ändå är Jasjin och Kara-Murza långt ifrån ensamma om att anklagas för att ha spridit uppgifter som inte överensstämmer med ryska försvarsministeriets pressmeddelanden – ett brott som alltså kan ge upp till tio år i fängelse. Sammanlagt har redan ett sjuttiotal åtal väckts enligt den nya lagparagrafen, och för en vecka sedan dömdes kommunpolitikern Aleksej Gorinov från Moskva till sju års fängelse för att ha talat sanning om kriget.
De misstänkta finns runt om i landet, men framför allt i Moskva (15 ärenden) och Sankt Petersburg (9 ärenden).
En av de åtalade i Sankt Petersburg är den 31-åriga poeten och konstnären Sasja Skotjilenko. Hennes brott består i att hon bytte ut prislappar i en livsmedelsaffär mot lappar med några sanningens ord om kriget, exempelvis ”Mina bekanta gömmer sig undan ryska bombningar i tunnelbanan. Av dem är 0 personer nazister. Stoppa kriget!” Hon angavs av en 75-årig pensionär.
En annan av de åtalade från Sankt Petersburg är den 44-åriga journalisten Maria Ponomarenko, som påstås ha skrivit ett inlägg om Mariupol i en oppositionell Telegramkanal med 1 600 läsare. Även hon hotas nu av upp till 10 år i fängelse.
Det är alltså farligt att säga sanningen om kriget – men det är också farligt att berätta om dem som säger sanningen om kriget. Den senaste som häktats i Sankt Petersburg är den 34 -årige dokumentärfilmaren Vsevolod Koroljov. Han har gjort filmer om anklagelserna mot Ponomarenko och en konsert till stöd för Skotjilenko. Den formella brottsrekvisiten är hans inlägg på det ryska sociala nätverket Vkontakte om händelserna i Butja och Borodjanka.
Under häktningsförhandlingen den 13 juli sade Koroljov:
– Någon gång kanske vi lär oss att inte blanda oss i andras angelägenheter, i andra staters angelägenheter. Vad gäller häktningen så har jag inga planer på att hålla mig undan någonstans. Jag har haft funderingar på att åka härifrån, men jag vill hålla isär landet och staten. Det här landet är fortfarande mitt land. Nu är mitt land sjukt och mår mycket dåligt, men förr eller senare blir allt bra.
Koroljov häktades i två månader precis som Jasjin och Kara-Murza, och även han hotas av upp till tio år i fängelse.
Men de sjuttio ryssar som misstänks för brott mot brottsbalkens nya paragraf om ”misskreditering av de väpnade styrkorna” är bara toppen av isberget – de som valts ut för att avskräcka andra eller av någon anledning anses vara av särskild fara för samhällsmoralen, kanske därför att de har ukrainska namn som slutar på -enko.
Ytterligare ungefär 2 800 ryssar misstänks för ”administrativa lagöverträdelser” mot förvaltningslagens motsvarande nya paragraf 20.3.3 om misskreditering av de väpnade styrkorna. Straffet är upp till 100 000 rubel (18 000 kronor) i böter – och den som döms flera gånger blir en återfallsförbrytare som nästa gång kan ställas till svars enligt brottsbalken och riskera ett långt fängelsestraff. Dessutom kan man förlora jobbet.
Det var det som hände Ilja Jasjin. I ett uppenbart försök att skrämma honom till tystnad eller till att lämna landet hade han tre gånger dömts till böter för ”misskreditering av de väpnade styrkorna” enligt förvaltningslagen, senast den 25 maj. När det inte hjälpte åtalades han till slut för brott mot brottsbalkens strängare paragraf.
Jasjin är en av tusentals ryssar som vägrar låta sig skrämmas till tystnad – men de flesta håller truten även om de ogillar kriget. Det kan kännas som ett rationellt val i ett samhälle där den samlade livserfarenheten visar att vanliga medborgare ändå inte kan påverka politiken – varför då utsätta sig för en risk?
Eftersom ”det ändå inte går att göra något” försöker många ryssar i stället leva sina liv som om kriget inte fanns. Okunnighet är deras styrka, vet man inget behöver man inte heller ta ställning till något. Lagen som förbjuder spridning av information som avviker från försvarsministeriets pressmeddelanden syftar till att hålla så många som möjligt ovetande om vad som pågår.
Andra väljer aktivt att flyta med strömmen och låter sig övertygas av den officiella propagandan som förkunnar att den ”militära specialoperationen” är nödvändig för landets säkerhet, att de ryska robotarna bara träffar militära mål och att Ukraina behöver ”avnazifieras”. Det är ju bekvämast så – mycket lättare än att acceptera del i skulden för krigsförbrytelser, sätta sig i motvärn och ta stora risker, kanske till ingen nytta.
Lika lätt är det för oss i Sverige att fördöma ryssarna som inget gör för att stoppa kriget. Men då kan det vara läge att fundera ett varv till – hur mycket hade vi varit beredda att riskera i samma situation? Och vad är vi beredda att avstå nu? Går gränsen vid ett bensinpris på 25 kronor?
Mer på temat:
- YLE – Moskvapolitiker kritiserade kriget i Ukraina – får första fängelsedomen för spridandet av ”falsk information”
- Meduza – A dissident from a book. After twenty years of opposing Putin’s regime, and living to tell the tale, Vladimir Kara-Murza is sitting in a Russian jail cell
- Amnesty – Authorities must drop case against Ilya Yashin – latest victim of clampdown on war critics
- BBC – ”Ну объясни, чего ты не уехал?” Суд арестовал Илью Яшина по делу о ”военных фейках”
- Новая газета Европа – «Мы оттягиваем виток более страшных репрессий». Петербургские активисты — о том, почему они раз за разом выходили на улицы, протестуя против действий России в Украине
- Бумага – В Петербурге уже 9 дел о «фейках» об армии России. Рассказываем об обвиняемых — журналистах, активистах, священнике и кладоискателе
- Бумага – Что известно о петербуржце Всеволоде Королеве? Он снимал фильмы про преследуемых антивоенных активистов, теперь дело завели на него
- YLE – Moskvapolitiker kritiserade kriget i Ukraina – får första fängelsedomen för spridandet av ”falsk information”
- Бумага – В Петербурге уже 9 дел о «фейках» об армии России. Рассказываем об обвиняемых — журналистах, активистах, священнике и кладоискателе
- Бумага – Что известно о петербуржце Всеволоде Королеве? Он снимал фильмы про преследуемых антивоенных активистов, теперь дело завели на него
- ОВД-Инфо – Неформальный запрет. Как людей увольняют за антивоенную позицию и как они борются за свои права
Ett svar på ”Okunnighet är styrka”
Mycket bra artikel. Ar vi i vast villiga att betala mera for var bensin och frysa lite mera under vintern hemma for att klart stodja Ukraina i sin kamp att forsoka overleva som oberoende nation?