Transformatorer, kabel, strömbrytare, reläutrustning. Önskelistan över utrustning som Ukraina snart hoppas få in från hela EU för att laga det sönderbombade elnätet är lång. Dessutom behövs finansiellt stöd för ukrainska elbolag, säger Volodymyr Omeltjenko.
– Men det kommer inte att räcka. Hur snabbt man än reparerar utrustningen så kommer robotarna ändå att förstöra energisystemet snabbare än man hinner laga det, och efter varje bombningsvåg blir situationen bara värre.
Volodymyr Omeltjenko är forskningsledare för energisektorn på Razukov-centret, en av Ukrainas ledande tankesmedjor och opinionsinstitut. Telefonförbindelsen till Kiev är svajig.
– Just nu har jag ström här, men det är problem både med internet och mobilnätet, säger Volodymyr Omeltjenko.
Ryssland inledde de omfattande och regelbundna bombningarna av Ukrainas energiinfrastruktur den 10 oktober. Efter den senaste bombningen den 23 november var strömförsörjningen i stora delar av landet utslagen i ett par dagar.
– Systemet kollapsade när reaktorerna på alla tre kärnkraftverk som var i drift nödstoppades. Då försvann plötsligt hälften av elproduktionen i landet, och det klarade inte systemet. Det ledde till att även andra kraftverk automatiskt stoppades. Under de första dagarna saknade vi 70 procent av produktionskapaciteten.
Förutom det havererade kraftverket i Tjernobyl har Ukraina fyra fungerande kärnkraftverk med sammanlagt 15 reaktorer. Av dessa är Europas största kärnkraftverk söder om staden Zaporizjzja ockuperat av Ryssland och dess sex reaktorer är ur drift.
Robotattacken den 23 november ledde till att även alla resterande reaktorer togs ur drift. Något liknande har aldrig tidigare inträffat i Ukrainas historia, säger Volodymyr Omeltjenko.
– Det var första gången någonsin alla reaktorer stängdes av samtidigt. Och när det sker är det svårt och tidskrävande att starta upp systemet igen. För det första tar det lång tid att starta en kärnreaktor, för det andra går det inte att köra på full effekt eftersom högspänningsledningar, transformatorer och ställverk är skadade och vi inte kan få fram strömmen dit där den behövs.
Själva kärnkraftverken är oskadda och inga mål i deras omedelbara närhet träffades av de ryska robotarna.
– De närmaste mål som träffades var kanske tio-femton kilometer från kärnkraftverken, säger Volodymyr Omeltjenko.
Allt tyder på att Ryssland framför allt försöker slå ut el, värme och vatten i huvudstaden Kiev.
– De har slagit till mot ledningar och nätstationer som ska transportera ström till Kiev från kärnkraftverk och värmekraftverk. Kiev är Ukrainas största stad, det är här regeringen sitter, så de ryska beslutsfattarna tror väl att om de förstör Kievs elsystem så kommer människorna här att protestera och kräva att Ukraina går med på att förhandla med Ryssland.
Det är en felbedömning, menar Volodymyr Omeltjenko.
– De senaste sociologiska undersökningarna visar att över 85 procent av ukrainarna är mot alla slags förhandlingar med Ryssland, också om det innebär att energiinfrastrukturen även framöver kommer att bombas.
Det är viktigt att Ukraina snabbt får utrustning och finansiering för att kunna ersätta förstörda ledningar, ställverk och transformatorer. En del utrustning är redan på väg från olika europeiska länder. Men det kommer inte att räcka, eftersom Ryssland kommer att fortsätta med robotattackerna, säger Volodymyr Omeltjenko.
– Därför är det absolut nödvändigt att Ukraina dessutom får mer effektiva luftvärnssystem. Det bästa vore Patriot, men där finns det problem, för det har Nato inte velat ge till oss. Kanske är de rädda för Ryssland.
Patriot är ett mycket avancerat amerikanskt luftvärnssystem som kan skjuta ner ballistiska missiler, kryssningsrobotar och fientliga flygplan. Systemet togs förra året i bruk även i Sverige.
Men inte ens det bästa luftvärnssystemet i världen kan skjuta ner alla robotar, och de ryska attackerna kommer att fortsätta. Därför måste Ukraina få vapen som gör det möjligt att slå tillbaka mot ryskt territorium, säger Volodymyr Omeltjenko.
– Det enda som helt kan avvärja hotet är om Ukraina får robotsystem med en räckvidd på över tusen kilometer, så att Ukraina kan slå till mot de ställen varifrån Ryssland skjuter sina robotar och för att vi ska kunna förstöra de fabriker där dessa robotar tillverkas.
Om Ukraina hade haft kapaciteten att slå tillbaka hade Ryssland troligen upphört med robotattackerna, säger Volodymyr Omeltjenko.
– Nu vet de att de kan skjuta hyr mycket som helst och de har straffrihet. De fortsätter med robotattackerna så länge de vet att inget flyger tillbaka. Tyvärr menar många av våra internationella partners att Ukraina inte bör svara på de ryska angreppen, eftersom de menar att det skulle öka risken av konflikt mellan Ryssland och Nato. Det tror jag är fel tänkt.
Ukrainas elförsörjning
Sedan den ryska invasionen inleddes den 24 februari har energiförbrukningen i Ukraina minskat kraftigt, eftersom stora delar av industriproduktionen upphört. Samtidigt har Ukraina förlorat delar av sin elproduktion.
Europas största kärnkraftverk i Zaporizjzja är ockuperat av ryska trupper och producerar inte längre ström till det ukrainska nätet. 90 procent av vindkraftverken och 40 procent av solkraftverken i södra Ukraina har förstörts i striderna, vilket innebär att andelen grön el sjunkit från 10 procent till 2 procent av den totala produktionen.
Nu produceras 55 procent av elen i de tre kvarvarande kärnkraftverken. 35 procent kommer från värmekraftverk som körs på kol eller gas och ungefär 8 procent är vattenkraft.
Ukraina har tillräckligt med egen kol och gas för att hålla kraftverken i gång, problemet är att distributionsnätet är skadat.
Före den 10 oktober exporterade Ukraina el i liten skala till EU, där priset är tre gånger högre. Nu diskuteras möjligheten att använda samma ledningar för att importera el och mata in det i stamnätet förbi de skadade delarna.
Källa: Razumkov-centret