Alla avgår i Ukraina

Makten i Ukraina är koncentrerad i presidentadministrationen. Zelenskyj vill se till att det förblir så.

Volodymyr Kudrytskyj (i mitten) och personal på Ukrenergos huvudkontor på Kudrytskyjs sista arbetsdag, den 4 september. Foto från Kudrytskyjs Facebooksida

Den senaste veckan har många högt uppställda personer i Ukraina tvingats avgå. Mest uppmärksammad är Zelenskyjs stora, länge väntade regeringsombildning, men mer bekymmersamt är att även chefen för det statliga energibolaget Ukrenergo, Volodymyr Kudrytskyj, fick sparken.

Två utländska medlemmar i Ukrenergos förvaltningsråd avgick i protest och klagade på politiska påtryckningar som pågått under en längre tid. Enligt dem var beslutet att avskeda Kudrytskyj politiskt motiverat.

Allt tyder på att de har rätt. Som formell anledning till att Kudrytskyj tvingas gå uppges visserligen att Ukrenergo inte på tillbörligt sätt lyckats skydda sina anläggningar mot ryska attacker.

I praktiken är det dock knappast möjligt att helt säkra energiinfrastrukturen mot omfattande angrepp med drönare, kryssningsrobotar och ballistiska robotar. Snarare är det förvånansvärt hur snabbt många delar av den ukrainska energiinfrastrukturen har kunnat repareras efter ryska fullträffar.

En viktig anledning till detta är naturligtvis den omfattande hjälp Ukrenergo fått av utländska samarbetspartners. En central förutsättning för detta samarbete har varit den tillit som Ukrenergos ledning haft hos utländska energibolag och regeringar.

Det uppges att relationen mellan Kudrytskyj och presidentadministrationen länge varit spänd, eftersom Ukrenergo agerat för självständigt och eftersom Kudrytskyj haft för nära relationer till utländska samarbetspartners.

Några korruptionsmisstankar mot Kudrytskyj finns det dock inte – snarare viskas det om att andra, mer korrupta personer gärna skulle vilja komma åt de stora penningflöden som Ukrenergo styr över.

Den som har mest makt i Ukraina efter Zelenskyj är inte premiärministern, utan presidentens stabschef Andrij Jermak. Veckans regeringsombildning och avskedandet av Ukrenergos chef ingår i ett mönster där Zelenskyjs omgivning vill undvika att det uppstår alternativa maktcentra eller att någon annan blir för populär.

Erfarenheten visar att särskilt personer som har för nära och bra relationer till inflytelserika personer i väst och talar bra engelska ligger i farozonen för att få sparken, likaså de som är alltför oberoende av presidentadministrationen. Troligen var det av liknande anledningar den superpopuläre försvarschefen Valerij Zaluzjnyj tvingades gå i början av året.

Då var det många ukrainare som var upprörda. Denna vecka är det inte många som bryr sig om vem som får sparken – det stora bekymret har varit de omfattande ryska bombningarna. Men det är fortfarande problematiskt om all makt koncentreras i händerna på Zelenskyjs kompisars kompisar.


Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Lämna ett svar