Godmorgon Ukraina

Alex Voronov och jag har startat en podd om Ukraina på Sydsvenskan. Nu är första avsnittet av Godmorgon Ukraina ute.

Podden Godmorgon Ukraina finns här, och överallt där man kan lyssna på poddar.

Det var Alex som kom med idén. Jag tyckte att det lät som ett bra sätt att få användning för all information och alla intryck som man samlar på sig – sådant som inte riktigt platsar i den vanliga Ukrainabevakningen, men som kan vara intressant och kanske även värdefullt för många.

Dessutom tycker jag att poddar är ett bra sätt att föra en initierad och i viss mån förutsättningslös diskussion, där det finns möjlighet att direkt få mothugg om argumenten inte håller. Vi kommer från lite olika håll här, eftersom jag är nyhetsreporter och Alex är opinionsjournalist, vilket jag tror är bra.

Det var inte vi som kom på namnet ”Godmorgon Ukraina”, men jag gillade förslaget direkt. Det är en blinkning till långköraren ”Godmorgon världen”, kanske också till ”Good morning, Vietnam”, och dessutom har jag själv nyligen skrivit en bok om Ukraina med titeln ”Landet som vaknade”.

Därutöver kom jag på att det finns en alldeles utmärkt ukrainsk rocklåt med samma namn, fast på ukrainska: ”Dobryj ranok, Ukrajino!”. Låten handlar om att det är dags för Ukraina att vakna upp, bygga sin framtid med egna händer och äntligen bli sig själv. Den kom ett par år innan det fullskaliga kriget började, men är naturligtvis än mer aktuell i dag.

Gruppen som gjort låten heter ”Numer 482”, vilket är det gamla riktnummer för Odessa. Bandet kommer ursprungligen därifrån, precis som Alex.

”Jag är född i Odessa som är världens mest självmedvetna och självupptagna stad. Den äter sig fast i identiteten hos oss som är därifrån”, berättar Alex.

Han lyckades få tag i solisten Vitalij Kyrytjenko som nu turnerar nära fronten och berättade att vi gärna vill använda en bit av låten som signaturmelodi. Både Vitalij och hans skivbolag sade ja till det, vilket var trevligt, eftersom låten passar väldigt bra ihop med det vi vill lyfta fram i podden.

Det som händer i Ukraina är av stor vikt för Sveriges säkerhet och för hela Europas framtid. Eftersom kriget pågått länge så blir den löpande rapporteringen lätt repetitiv och skapar uppfattningen att inget nytt hänt. Vi vill lyfta fram djupare perspektiv och tendenser i utvecklingen, men också och framför allt berätta om vardagslivet i krigets Ukraina.

Detta är något Alex hållit på sedan 2022, då han efter tjugo år på Eskilstuna-Kurirens ledarredaktion sade upp sig för att bevaka Ukraina på heltid:

”Kriget är det viktigaste omvärldsskeendet under min livstid och Ukraina är hemmaplan för mig.”

Alex har bland annat skrivit boken Det blågula kriget om svenskar som slåss för Ukraina.

Första avsnittet av podden är ute nu, den finns här och ska även gå att hitta i alla poddappar. Berätta gärna vad ni tycker och vad ni vill att vi tar upp i kommande avsnitt. Hur långvarig podden blir beror naturligtvis på hur stort intresset är.

Jag och Alex finns båda på Mastodon, det går bra att höra av sig där:

@kallekn

@alexvoronov

Alex finns även kvar på det som förr hette Twitter, vill ni gå in på det stället hittar ni säkert själva. Eller så kan ni mejla synpunkter till godmorgonukraina@sydsvenskan.se.

Sydsvenskan: Godmorgon Ukraina – nu startar Sydsvenskans nya podd


Rapport från frontstaden Pokrovsk Godmorgon Ukraina

Alex Voronov berättar om sitt besök i fronstaden Pokrovsk. Vilka är kvar? Hur intensiva är striderna? Och kommer staden falla? Dessutom pratar vi om hur folk hanterar de dagliga elavbrotten som blivit en del av vardagslivet. Och när kommer egentligen beskedet om att Ukraina får avfyra långdistansrobotar mot mål inne i Ryssland? Med: Kalle Kniivilä och Alex Voronov. Vill du ställa en fråga till oss? Skicka ett mejl till godmorgonukraina@sydsvenskan.se
  1. Rapport från frontstaden Pokrovsk
  2. Skolstart i krigets skugga
  3. TRAILER: Godmorgon Ukraina

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Godmorgon Ukraina”

@glasnost För att parafrasera dig: "Ryssar säger att ukrainare är som ryssar, fast konstiga. Sen åktr jag till Ukraina och insåg att det var ryssarna som var konstiga"

Kom du på det själv eller har du en inspiration? Jag skrattade gott i vart fall

Lämna ett svar