Nu är Trump riktigt sur på Zelenskyj

Det är 39 dagar kvar till presidentvalet i USA, men Donald Trump vet redan vem som har skulden om han förlorar: Volodymyr Zelenskyj. Det ser inte bra ut för Ukraina om Trump skulle råka vinna.

Volodymyr Zelenskyj besöker en ammunitionsfabrik i Pennsylvania. Foto: president.gov.ua

Donald Trump anklagar Ukrainas president Zelenskyj för att heja på motståndaren Kamala Harris och vägrar att träffa honom för att diskutera hans fredsplan. Representanthusets talman, republikanen Mike Johnson, anklagar Ukrainas ambassadör för inblandning i presidentvalet i USA och kräver att Zelenskyj sparkar henne.

Det är inte första gången det är en fnurra på tråden mellan Trump och Zelenskyj. Förra gången Trump anklagade Ukraina för inblandning i presidentvalet i USA var 2019, då Zelenskyj var nyvald president i Ukraina och den sittande presidenten Trump ville bli omvald.

Då begärde Trump att ukrainska myndigheter skulle inleda en utredning i familjen Bidens förehavanden i Ukraina samt påstådd ukrainsk inblandning i 2016 års presidentval i USA – en konspirationsteori som syftade till att bevisa att det inte var Ryssland som hade hackat Demokraternas e-postserver, utan Ukraina.

Trump krävde då att Zelenskyj skulle gå med på hans krav för att få militär hjälp i det redan pågående kriget i östra Ukraina samt en inbjudan till Vita huset. När det avslöjades att Trump utövat påtryckningar på främmande makt med syfte att smutskasta sin motkandidat i presidentvalet ledde det till en riksrättsprocess mot honom.

Denna gång klagar Trump på att Zelenskyj hjälper Demokraterna i valkampanjen bland annat genom sitt uppmärksammade besök på en stor ammunitionsfabrik i Pennsylvania, en nyckelstat i presidentvalet. Statens demokratiske guvernör deltog i besöket.

Nu kräver det amerikanska representanthusets republikanske talman Mike Johnson att Zelenskyj omedelbart sparkar sin ambassadör i USA som ordnade besöket, vilket enligt Johnson var otillbörlig inblandning i den amerikanska valkampanjen.

Den ukrainska sidan har tidigare meddelat att Zelenskyj förutom president Biden och vice president Harris under sitt besök i USA gärna även skulle träffa Donald Trump för att presentera sin fredsplan. Varken Trump eller talman Johnson verkar dock ha tid för ett sådant möte.

I stället har Trumps kandidat till vice president, J.D. Vance, presenterat sin egen fredsplan medan Trump klagar på att Zelenskyj bara kräver pengar av USA i stället för att ”göra upp” med Moskva.

PS: Sent på torsdagskvällen svensk tid meddelade Donald Trump att han ändå kan tänka sig att träffa Zelenskyj under fredagen. Samtidigt försäkrade han att han kan få till stånd en uppgörelse mellan Zelenskyj och Putin på nolltid.

Bland annat detta kommer vi att diskutera i nästa, fjärde avsnitt av podden Godmorgon Ukraina. Det alldeles färska, tredje avsnittet kan ni höra här under.

Hur många har egentligen dött i kriget? Godmorgon Ukraina

I ukrainska nyhetssändningar tas de egna förlustsiffrorna aldrig upp, men krigskyrkogårdarna fylls med nya stupade soldater. Hur många har egentligen dött? Varför är det så hemligt, och börjar även den ukrainska medierapporteringen bli propagandistisk? Dessutom berättar Alex Voronov om hur bomberna faller i Charkiv där han befinner sig.
  1. Hur många har egentligen dött i kriget?
  2. Rapport från frontstaden Pokrovsk
  3. Skolstart i krigets skugga
  4. TRAILER: Godmorgon Ukraina

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Lämna ett svar