Oförsiktiga ord om ukrainska kärnvapen

Ska Ukraina skaffa kärnvapen igen för att stoppa Ryssland? Det är hög tid, vi borde aldrig ha lämnat ifrån oss de vapnen, tyckte många i Ukraina när det i veckan påstods att landet har kapacitet att bygga en atombomb på några veckor.

Zelenskyj under presskonferensen i Bryssel den 17 oktober. Foto: President.gov.ua.

Spekulationerna började när president Zelenskyj under en presskonferens i Bryssel berättade om sitt samtal med Donald Trump:

– I samtal med Donald Trump sade jag: Det är ju så här det ligger till, vad finns det för utväg? Antingen kommer Ukraina att ha kärnvapen, och då är det vårt försvar, eller så måste vi ha någon sorts allians. Förutom Nato känner vi i dag inte till någon verksam allians.

Det oförsiktiga uttalandet kunde lätt tolkas som ett förtäckt ultimatum till Nato: ”Släpp in oss, annars är vi tvungna att skaffa kärnvapen för att försvara oss.”

Ett par timmar senare publicerade Bild artikeln som refererade en anonym ukrainsk källa: ”Vi har materialet, vi har kunskapen. Om ordern ges behöver vi bara några veckor för att ta fram den första bomben.”

Det ukrainska utrikesministeriet, Zelenskyjs stabschef och Zelenskyj själv dementerade snabbt alla spekulationer om att Ukraina skulle ha några som helst planer att faktiskt tillverka kärnvapen, men då hade nyheten om det påstådda ukrainska kärnvapenprogrammet redan hunnit flera varv runt jorden.

Till saken hör att Ukraina efter Sovjetunionens fall 1991 faktiskt var en kärnvapenmakt. Ungefär en tredjedel av Sovjetunionens kärnvapen var placerade i Ukraina, vilket gjorde landet till världens tredje största kärnvapenmakt, efter Ryssland och USA. Material och kunskap fanns onekligen.

Många ukrainare tyckte då och tycker fortfarande att landet borde ha behållit delar av kärnvapenarsenalen. Ingen skulle ha vågat angripa en kärnvapenmakt, menar de.

Efter påtryckningar från det internationella samfundet och särskilt USA, som villkorade sitt ekonomiska stöd med att Ukraina blev kärnvapenfritt, gick Ukrainas ledning 1994 dock med på att lämna ifrån sig vapnen. Tanken var att kärnvapenmakterna inte skulle bli fler.

Enligt Budapestuppgörelsen från samma år lovade de tre kärnvapenmakterna Ryssland, Storbritannien och USA att respektera landets territoriella integritet och inte hota med våld eller använda våld mot Ukraina. Den överenskommelsen kastade Ryssland i papperskorgen redan 2014 i och med annekteringen av Krimhalvön.

Det var denna överenskommelse Zelenskyj talade om när han sade att Ukraina antingen behöver kärnvapen eller en allians.

Att offentligt nämna ukrainska kärnvapen ens som en teoretisk möjlighet var dock mycket ogenomtänkt av Zelenskyj, även om många i Ukraina gärna skulle vilja spränga bort hela Ryssland.

Ukraina lämnade ifrån sig hela sitt lager av höganrikat uran 2012 och har därmed knappast ens teoretisk möjlighet att i närtid tillverka några egna kärnvapen. Men även om möjligheten hade funnits hade det inte varit särskilt klokt att starta ett kärnvapenprogram.

Ukraina har skrivit under icke-spridningsavtalet NPT och därmed förbundit sig att inte skaffa kärnvapen. Ett ukrainskt kärnvapenprogram skulle äventyra allt västligt militärt stöd. Samtidigt skulle Ryssland kunna använda det som en förevändning för att använda taktiska kärnvapen mot Ukraina.

Att ukrainska kärnvapen alls nämns av Zelenskyj kan möjligen ses som ett tecken av stigande desperation när stödet från väst hotar att sina.

Läs mer:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Oförsiktiga ord om ukrainska kärnvapen”

Nu tycker jag du har fel. Ukraina vinner inte genom att följa alla regler när Ryssland bryter mot alla regler. Istället ska de sätta hårt mot hårt. Kärnvapen eller Nato (plus Ukrainas fredsplan) är en plan för att vinna och sluta skyttegravskriget som annars aldrig tar slut.

Jag tror inte Ukraina skulle vinna något på att skaffa egna kärnvapen. Som jag skriver så skulle man riskera att förlora stödet från väst samtidigt som Ryssland skulle få en förevändning att använda sina egna kärnvapen i Ukraina.

Svara

Lämna ett svar