Två prestigeförluster för Ukraina

Nu har Ukraina inte råd att förlora fler F-16-plan. Och utrikesministern måste lära sig att hålla tungan rätt i mun i Polen.

Överflygning med två Mig-29. Ukrainska flygvapnet hedrar Oleksij Mes, F-16-piloten som kraschade i veckan. Foto: Ukrainska flygvapnet.

Under den gångna veckan har Ukraina drabbats av två PR-förluster: ett kraschat F-16-plan och ett diplomatiskt klavertramp i Polen.

Att Ukraina förr eller senare skulle förlora ett F-16-plan var förväntat – det pågår trots allt ett krig, och planen är dessutom ett högt prioriterat mål för den ryska militären. Men att det skulle ske bara några veckor efter att de första planen levererade ser inte bra ut för det ukrainska flygvapnet.

Planet kraschade måndagen den 26 augusti i samband med den mycket omfattande ryska robot- och drönarattacken mot Ukraina. Attacken slog ut elförsörjningen i stora delar av landet. Det ukrainska luftförsvaret uppges då ha skjutit ned 102 robotar och 99 drönare – av totalt 109 drönare och 127 robotar av olika typer. Stämmer siffrorna är det naturligtvis en stor framgång.

Ukrainska F-16-plan uppges under attacken ha skjutit ner fyra ryska kryssningsmissiler. Piloten Oleksij Mes ska ha skjutit ner tre av dessa, samt en drönare, innan han kraschade.

Oleksij Mes i USA för fem år sedan.

Den exakta anledningen till kraschen är ännu inte känd, men president Zelenskyj har redan avskedat flygvapenchefen Mykola Olesjtjuk. Möjligen hade det varit klokare att invänta haveriutredningens resultat, men det är lätt att förstå presidentens frustration.

Hela den ukrainska statsapparaten har arbetat sedan början av kriget för att få stridsflygplan från väst, och förlusten av ett plan direkt efter leverans är inte bra publicitet för det ukrainska flygvapnets förmåga att använda planen. Nu har Ukraina inte råd att förlora fler på ett bra tag, vilket innebär att F-16-planen måste användas extremt försiktigt.

En annan prestigeförlust i veckan var ett diplomatiskt klavertramp av utrikesminister Dmytro Kuleba, som under en frågestund med studenter i Polen talade om ”ukrainska områden” i östra Polen. Det ledde till ramaskri i Polen och ett uttalande från premiärminister Donald Tusk som sade att Ukraina inte kan bli medlem i EU ”så länge historiska frågor inte är uppklarade”.

Polens utrikesminister Radosław Sikorski tar emot sin ukrainske kollega i Olsztyn i Polen den 28 augusti. Frågestunden med studenterna här slutade olyckligt. Foto: Ukrainska utrikesministeriet.

Diskussionen där Kuleba trampade fel inleddes med en fråga om massakern på polacker i Volynien under andra världskriget – ett område i nuvarande västra Ukraina. Tiotusentals polacker dödades av ukrainska nationalister. Den polska motståndsrörelsen svarade med att massakrera ukrainska bybor i samma områden.

I stället för att svara på studentens fråga började Kuleba tala om tvångsförflyttningen av ukrainare från östra Polen efter andra världskriget, och använde då det olyckliga uttrycket ”ukrainska områden” om de delar av Polen där det tidigare bodde många ukrainare.

Detta vantolkades av polska nationalister som ett tecken på ukrainsk revisionism och ett uttryck för att Ukraina hyser territoriella krav mot Polen.

Polen är en av Ukrainas viktigaste allierade i kriget mot Ryssland, men det historiska förhållandet mellan länderna är långt ifrån oproblematiskt, inte minst därför att det på båda sidor finns många som helst vill se en historieskrivning där den egna sidan bara består av hjältar.


Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Lämna ett svar