Ukrainska åklagare köper sig fria från kriget

Medan tusentals ukrainare dör vid fronten tjänar andra stora pengar på att sälja frisedlar från militären. Att sådant pågår känner alla till, men när även åklagarmyndigheten är inblandad undergrävs förtroendet för hela statsapparaten. Nu har riksåklagaren avgått.

Stora mängder kontanter hittades i samband med husrannsakan hos en åklagare i Chmalnytskyj i början av oktober. Foto:

Det är vådligt för hälsan att arbeta som åklagare. Det är dagens skämt i Ukraina. Det har visat sig att särskilt höga chefer inom åklagarmyndigheten ofta lider av besvär som gör det omöjligt för dem att tjänstgöra i militären.

På tisdagen avgick Ukrainas riksåklagare Andrij Kostin när det visat sig att mängder av åklagare under brinnande krig skaffat sig falska läkarintyg för att slippa bli inkallade.

Statistiken visar att andelen personer med funktionshinder bland åklagarmyndighetens anställda är tre gånger högre än genomsnittet. Bland cheferna är det hela 38 procent som har intyg om ett funktionshinder som gör att de inte kan kallas in. Kontroller som genomförts i veckan har visat att en stor del av dessa intyg är falska.

För några veckor sedan upprördes hela landet av en korruptionsskandal i staden Chmelnytskyj i västra Ukraina. Hos chefen för mönstringskontorets medicinska kommission hittade säkerhetstjänsten stora mängder kontanter samt långa listor över personer som betalat mutor för falska diagnoser.

Samtidigt jagar personal från mönstringskontor unga män på gatan för att tvinga dem till kriget. När Ukrainas mest legendariska rockband Okean Elzy nyligen höll sin 30-årskonsert i Kiev hade mönstringskontoret ordnat en razzia utanför konsertlokalen.

Alla i Ukraina förstår att någon måste försvara landet, men det är surt att riskera livet vid fronten när man vet att andra köper sig fria och att myndighetspersoner som förskansat sig bakom sina skrivbord tjänar grova pengar på mutor.

I början av kriget bildades köer utanför militärens rekryteringskontor eftersom så många ville anmäla sig. Sedan dess har de frivilliga tagit slut, men ingen vill ta ansvar för impopulära beslut och lagen om mobilisering bollades länge mellan presidentkansliet, regeringen och parlamentet.

Nu finns lagen, men den ukrainska statsapparaten är lika korrupt som den var före kriget och många har upptäckt ett nytt sätt att tjäna pengar.

Efter den senaste skandalen har president Zelenskyj lovat en genomgripande reform av systemet med medicinsk kontroll. Det låter bra. Problemet är att liknande reformer utlovades vid en liknande skandal för ett år sedan. Inte mycket har hänt sedan dess.

Det som ändå inger visst hopp är att Ukraina trots kriget fortfarande har oberoende massmedier som rapporterar om missförhållanden och ett starkt medborgarsamhälle som fortsätter att hålla ett vakande öga på myndigheterna.

Zelenskyj och hans regering har inte råd med den här typen av korruption som undergräver samhällsmoralen – om ukrainare inte känner att samhället de strider för är värt att försvara går det illa.

Sydsvenskan 2024-10-24

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.