Tidigt på torsdagsmorgonen genomförde Vladimir Putin en simulerad kärnvapenattack mot den ukrainska staden Dnipro, som han insisterar på att kalla Dnepropetrovsk. Staden fick detta sovjetryska namn 1926 namn efter en ukrainsk bolsjevikledare som till skillnad från andra ukrainska kommunister helt förkastade idén om en självständig ukrainsk stat.
Den enorma ballistiska roboten, som hade avfyrats från ryska Astrachanregionen drygt 70 mil öster om Dnipro, släppte sina sex separata stridsdelar över en fabrik som på Sovjettiden tillverkade en stor del av bärraketerna till den sovjetiska strategiska kärnvapenarsenalen.
Medeldistansroboten som användes har det vackra namnet Oresjnik (Hassel) och har utvecklats för att leverera kärnvapenladdade stridsspetsar till europeiska huvudstäder. Denna gång var attacken dock bara simulerad, stridsspetsarna innehöll inga kärnladdningar, och det är okänt om den extremt dyra roboten överhuvudtaget orsakade någon skada.
Det spelar dock ingen roll, för syftet var inte att orsaka skada, utan att fungera som en hotfull kuliss till det tv-sända tal som Vladimir Putin höll på torsdagskvällen.
I tusen dagar har Putin gång efter annan ritat nya röda linjer och hotat med ”aldrig tidigare skådade konsekvenser” om väst skulle få för sig att hjälpa Ukraina att försvara sig mot den ryska aggressionen. Fast i Putins värld är det naturligtvis väst som har angripit Ryssland, det enda Ryssland gör är att försvara sig mot den västliga aggressionen. Att detta sker på ukrainskt territorium är oväsentligt eftersom Ukraina bör tillhöra Ryssland.
Putin har hotat med allvarliga konsekvenser om Ukraina får raketartilleri från väst, om Ukraina får stridsvagnar, om Ukraina får stridsflyg. De röda linjerna har med säkerhet fördröjt beslut om västligt militärt stöd, men allt detta och mer därtill har Ukraina sent omsider fått, om än i otillräckliga kvantiteter för att stoppa den ryska aggressionen.
Ukraina har dessutom redan under en längre tid även kunnat använda västliga vapen för att slå mot ryska mål inte bara i de delar av Ukraina som Ryssland anser ryska, utan även inne på internationellt erkänt ryskt territorium. Främst handlar det om attacker mot ryska positioner i Belgorodtrakten. Därifrån har Ryssland bombarderat Ukrainas näst största stad Charkiv strax söder om gränsen.
Den senaste röda linjen har handlat om Ukrainas långvariga begäran att få använda västliga vapen för att slå mot militära mål djupare inne på ryskt territorium. Detta tillstånd fick Ukraina till slut i veckan, och åtminstone två sådana anfall har nu genomförts: ett mot en stor vapendepå i Brjanskregionen, med amerikanska ATACMS-robotar, ett mot en stabsplats i Kurskregionen med brittiska Storm Shadow-robotar.
Ännu en av Putins många röda linjer har därmed överskridits. Som svar skrev Putin under Rysslands nya kärnvapendoktrin, där det står att Ryssland kan använda kärnvapen för att svara på ”attacker med konventionella vapen som utförs av en icke-kärnvapenstat med hjälp av en nation med kärnvapenkapacitet”.
Tidigare har doktrinen i princip bara godkänt användning av kärnvapen om den ryska statens själva existens är hotad.
Men en rysk kärnvapendoktrin är bara en bit papper, visserligen med Putins underskrift. I verkligheten är det Putin och bara Putin som bestämmer om, när och hur ryska kärnvapen används, oavsett vilka papper han låtit publicera på den ryska statliga portalen för rättsliga handlingar.
Han har redan ropat ”vargen kommer” för många gånger för att någon ska ta det på allvar, även om hotet nu även står skrivet på ett papper med den ryska dubbelörnen överst. Därför var han tvungen att göra något mer innan han höll ett nytt tal om hur farligt det är att Ukraina får försvara sig.
Därför genomförde han en simulerad kärnvapenattack mot Dnipro.
Sedan kunde han hålla sitt tal, där han än en gång förklarade att Ryssland vill lösa alla stridsfrågor på fredlig väg och att det är västs aggressiva agerande som eskalerar konflikten i Ukraina.
Putin lovade att varna civila i förväg nästa gång han tar till sin nya fina raket (som i verkligheten är en modifierad version av en gammal sovjetisk raket) och hotade samtidigt alla länder som ger Ukraina vapenhjälp med vedergällningsattacker.
Hela poängen med den simulerade kärnvapenattacken och Putins efterföljande tv-tal var att stärka trovärdigheten i de upprepade hoten. Att inget göra nu, när väst en gång till gått över Putins tydliga röda linje, hade ytterligare skadat hans trovärdighet.
Men det Putin sade var inte särskilt tydligt. Man kan lika gärna hävda att han tog ett steg tillbaka, eftersom han förminskade betydelsen av attackerna med ATACMS och Storm Shadow:
”Branden som uppstod på ammunitionsförrådet i Brjanskregionen till följd av fallande fragment av ATACMS-robotar har släckts, det finns inga skadade personer och inga större materiella skador. I Kurskregionen anfölls en av stabsplatserna för vår stridsgrupp Norr. Attacken och luftförsvaret resulterade tyvärr i personskador, det finns dödade och skadade bland objektets perimeterförsvar och biträdande personal. Ledningspunktens befäl och operativa personal drabbades inte och fortsätter planenligt arbete med ledning av våra trupper för att slå ut och tränga ut motståndarens trupper från Kurskregionen.”
Putin beskrev den simulerade kärnvapenattacken som ett ”test” och sade sedan att beslut om ”fortsatt utplacering” av medel- och kortdistansrobotar kommer att fattas utifrån ”USA:s och dess satelliters handlingar”.
Det är svårt att se varför Putins hot skulle vara mer allvarliga och hans röda linjer rödare nu än de varit hittills, men möjligen fungerar de på samma sätt som de gjort fram till nu: det går långsammare för västländer att fatta beslut och få fram mer stöd till Ukrainas försvar.
Det positiva i situationen är att både väst och Ryssland uppenbarligen vill undvika okontrollerad eskalering. USA lät i god tid läcka information om att amerikanska vapen skulle få användas mot mål inne i Ryssland. Det uppenbara syftet var att den ryska ledningen inte skulle bli tagen på sängen och reagera ogenomtänkt. Ryssland informerade å sin sida USA innan attacken mot Ukraina genomfördes.
Att Ryssland skulle använda kärnvapen framstår fortfarande som högst osannolikt, främst eftersom Putin knappast skulle ha något att vinna på det – men mycket att förlora. Genom att gång på gång hota med kärnvapen minskar han dock i praktiken deras avskräckande verkan och sänker tröskeln för användningen, vilket naturligtvis är bekymmersamt.
Det som sker just nu handlar dock framför allt om att båda sidor vill stärka sina positioner inför möjliga förhandlingar som kan komma att inledas efter maktskiftet i USA.
Mer på temat
- Kremlin.ru – Statement by the President of the Russian Federation
- Kremlin.ru – Заявление Президента Российской Федерации
- BBC – Steve Rosenberg: After days of escalation, what will Putin do next?
- The Guardian – Putin says Russia fired experimental ballistic missile into Ukraine
- The Guardian – What do we know about Russia’s ‘experimental’ ballistic missile?
- The Spectator – Sergey Radchenko: What will Putin do about Biden’s parting gift to Ukraine?